De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 1 november 2009

Herfstmenu

Voordeel van een nieuw seizoen is hernieuwde zin in uitgebreid koken met de ingrediënten van nu, zoals bijvoorbeeld pompoen, paddestoelen en conference peren om de kruidigheid van de pasgevallen bladeren aan tafel te ervaren. Heerlijk om de hele dag bezig te zijn met 'jagen en verzamelen', tafel dekken, kokkerellen, etc. en even níet voortdurend mijn thuiskantoortje in te lopen om nog even dit of dat te doen. De vermoedelijke valkuil van elke thuiswerker...

Dit keer is het hele menu geïnspireerd uit één bron: Tijm en Suikerbiet
Als voorgerecht te beginnen met een zalmbonbon, gebaseerd op deze 'salade niçoise' en teruggebracht naar een kern van Hollandse garnalen met creme fraiche en dille, omhuld door mooi dun gesneden koudgerookte zalm op een bedje van sla met een beetje vinaigrette. Wij dronken er een Limburgse Pinot Gris bij van Wijndomein St. Mauritius. Fris, kruidig, vol, sapppig en prachtig in balans.
Het tweede voorgerecht is de pompoensoep die manlief, ondanks de kerrie en kokosmelk, toch erg lekker vond. Victorie! Wijn is bij de soep niet echt nodig, maar toch was het staartje pinot gris er prima bij.
Als hoofdgerecht geschnetzeltes met rösti, zoals ik die tijdens jeugdvakanties in Oostenrijk en Zwitserland en bij moeders thuis graag heb gegeten. Omdat ik in de supermarkt volledig overtuigd was dat ik thuis nog kookroom had, heb ik die niet ingekocht om er tijdens het koken achter te komen dat dit pertinent niet waar bleek te zijn.. Daarom heb ik crème fraiche gebruikt in plaats van room waardoor het gerecht wat frisser is geworden. Dat bleek dan weer een geluk bij een ongeluk, want de Cru du Beaujolais, Cuvée Vieilles Vignes 2005 van Domaine de Pré-Nesme - Chiroubles, was wel mooi rijp en zacht, maar had te weinig tannines en iets teveel zuren voor een echt romig gerecht. Nu pastte het toch mooi bij elkaar.
Volgende keer met echte room en een mooie rijpe rode Bourgogne erbij..

De afsluiter van de avond en begin van de nacht: Tarte tatin van conference peren. Alléén maar suikerwater, vanillestokje, 3 peren en bladerdeeg, maar even verrukkelijk als de Sauternes van Doisy-Védrines uit 2005 die we erbij dronken.

1 opmerking:

  1. Goh Martine, wat een eer! Fijn te lezen dat het allemaal zo lekker was. Ik had zo bij jullie aangeschoven, vooral met die heerlijke wijncombinaties ;-)

    BeantwoordenVerwijderen