Doorgaan naar hoofdcontent

Gegrilde entrecote

Het liefst had ik hier een afbeelding neergezet van mijn sappige, malse perfect gegrilde entrecote, maar als de hete grilpan op het vuur staat te sissen met de entrecote erin, heb ik plots geen aandacht meer voor foto's maken en ik kon geen passende op het net vinden. Daarom een foto van het kookboek waar de instructies uit komen. Dit boek heb ik aangeschaft toen ik het zat was om steeds als ik een klassieker wilde maken, ik geen goed recept in mijn moderne kookboeken kon vinden. Nu ik het Handboek voor de thuiskok heb, overkomt me dat nog zelden.

Zo heb ik dus vandaag even gespiekt (want ik mag dan gastronoom-sommelier zijn, maar ik ben géén chefkok dus moet er gespiekt worden...) hoe ik de entrecotes uit de Bieslandpolder het beste kon klaarmaken.

Lekker simpel: Grilpan heet, alleen een beetje olie op het vlees smeren (niet in de pan), 1 minuutje voor een verticaal streepje en 1-2 minuten voor het horizontaal streepje en hetzelfde herhalen na omkeren. Dan peper en zout erop en laten rusten en warmhouden onder aluminiumfolie. Lekker met gebakken aardappels en sla. We dronken er een Sciara Pinot Nero uit Sicilië bij, van de zwarte vulkaangronden van de Etna: Heerlijk! De entrecote haal ik een half uur vóór het grillen uit de koelkast om te laten acclimatiseren, dat bevordert ook de malsheid.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.