Doorgaan naar hoofdcontent

Goede voornemens en beste wensen

Met oud&nieuw hebben we genoten van één van de laatste flessen Jansz Vintage 2002 in dit land. Elke slok was weer genieten. Ik houd ervan als een wijn nog iets te raden overlaat, zodat je elke keer weer blijft ruiken en proeven om te ontdekken.

Eén van mijn goede voornemens voor 2010 is dan ook: meer momenten vinden om een fles Champagne of gelijkwaardig mousserend open te trekken. Want wat kan de zintuigen nu méér prikkelen dan de fijne pareling van zo'n wijn? Trouwens: opentrekken is niet het woord... Mousserende wijn bevrijdt zichzelf met een beetje hulp van buitenaf.
Andere goede voornemens: Mijn thuiswerkplek opruimen en gezelliger maken. Er heeft zich de afgelopen maanden aardig wat verzameld om mij heen en het wordt er niet overzichtelijker op. Gelukkig komen deze maand de Eurocave wijnrekken binnen, zodat ik alles een plek kan geven. Verder wil ik méér bloggen en zoveel mogelijk mensen zien genieten en doen genieten van mooie wijn. Wat zijn jouw voornemens?
Ik heb, voor de eerste keer in 20 jaar, geen collega's die ik gelukkig nieuwjaar kan wensen op zo'n 1e werkdag in het nieuwe jaar. Aan één kant wel een gemiste kans op het gebied van aandacht geven en krijgen, maar aan de andere kant werd ik er vanmorgen ook aan herinnerd dat ik me niet op glad ijs hoef te begeven of met pech langs de weg hoef te staan om op mijn werk te komen. Dus wens ik iedereen vanuit mijn warme, nog ietwat rommelige, thuiswerkplek een jaar met veel gelukkige, gezellige en smakelijke momenten in optimale gezondheid!

Reacties

  1. Goede voornemens!
    Ga zelf ook vaker mousserende wijn drinken, het kan bij mij wel eens een jaar duren voordat een fles opgaat.
    Tipje voor je recepten weblogs:
    http://sabinakookt.wordpress.com of www.sabinakookt.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tip, die Sabina. Ze staat erbij.
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet precies wat je bedoelt met die eigen werkplek en het feit dat je geen collega's hebt om gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik kwam je blog tegen op EtenBloggers dus dacht ik kom even een kijkje nemen. Ik kom weer terug! Ik kan nog wel wat over wijn leren.... :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.