De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

donderdag 14 januari 2010

Gratin Dauphinois

Afgelopen kerst heb ik Gratin Dauphinois gemaakt uit mijn moeder's kookschriftje. Samen met een tournedos met rozensaus, stoofpeertjes en peultjes. Wij dronken er Étim Verema Sobremadurada 2005 bij, een krachtige, zoete Spaanse wijn van een novemberoogst.

Recept gratin Dauphinois 4 personen:
Oven voorverwarmen op 225˚C. Wijde ovenschaal invetten. Blaadjes van 6 takjes tijm afhalen en kleinmaken. 750gr aardappels schillen en in flinterdunne plakjes schaven (keukenmachine). Aardappels in laagjes in de schaal leggen. Elk laagje bestrooien met zout, peper en tijm. 2 dl melk verwarmen, 1 teen knoflook erboven uitpersen. Helft van 150gr Magor (=Mascarpone en Gorgonzola) toevoegen en laten smelten. 1 Ei loskloppen. Melkmengsel erdoor kloppen. Mengsel over de aardappels schenken. In een droge koekepan in 2 min. 25gr pijnboompitten lichtbruin roosteren. Pijnboompitten en rest van Magor over de aardappels verdelen. 4 eetlepels geraspte kaas en paneermeel (of gekruimeld beschuit) door elkaar scheppen en over de ovenschotel strooien. 25 gr boter in klontjes erover verdelen. Afdekken met aluminiumfolie. In het midden van de oven 30 minuten bakken. Folie verwijderen en in nog eens 15 minuten goudbruin en gaar bakken.

bron foto: www.deliaonline.com

1 opmerking:

  1. Oooo, dat klinkt heerlijk! Ik ben gek van nou ja, zo ongeveer alles uit de oven en dan vooral gegratineerd... Dit ziet er zalig uit en wat je erbij hebt gegeten maakt het helemaal aantrekkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen