De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

woensdag 13 januari 2010

Stevige rode wijnen

Refererend aan het bericht van 10 januari, is mij eigenlijk ook al eens gevraagd 'wil je voor mij een doos wijn samenstellen? Ik houd van wijn van stevige blauwe druiven en het mag 100 euro kosten'. Een feest voor degene die dat portemonneetje mag inruilen voor wijnen waar de ontvanger dan hopelijk enorm van kan genieten. Van de week informeerde ik voorzichtig of er al een fles geproefd was. De reaktie: 'Ze waren allemaal fantastisch! Als je eenmaal wijnen van deze kwaliteit hebt geproefd, wil je niet meer minder!'
Dat is toch gaaf? Daar doe ik het voor.

Deze wijnen heb ik voor hem gevonden en serveer-, bewaar- en wijnspijsadviezen toegevoegd:
  1. Oxford Landing GSM 2006. Nu op dronk, vol, rond en zacht. Klein beetje restzoet, daarom goed bij bijvoorbeeld Japanse vleesgerechten met soyamarinade zoals beef yakitori. Rhône-blend van stevige blauwe druiven: Grenache, Syrah en Mourvèdre (=GSM)
  2. Chassagne Montrachet villages 2007 van Domaine Ramonet. Gemaakt van Pinot Noir, wat ik persoonlijk geen stevige blauwe druif vind, maar deze wijn is een mooie rijpe variant van een rode Bourgogne.
  3. Rosso di Montalcino 2007 van Abbadia Ardenga. Nu op dronk, krachtig, vol, met afgeronde tannines door 12 maanden houtrijping. Gemaakt van de Sangiovese (=Brunello) druif. Drinken bij rood vlees (biefstuk, entrecote, etc.).
  4. The Chocolate Block 2006 van Boekenhoutskloof, Franschhoek, Zuid-Afrika. Een 'Full body' wijn met veel rijp fruit en tonen van pure chocolade. Stevig, vol, krachtig en toch zacht genoeg om zo te drinken. De wijn heeft veel smaak, dus (rijpe/oude) kaas erbij eten die ook veel smaak hebben en anders bij stoofvlees of hertenbiefstuk. Kruiden/specerijen die erbij passen: tijm, laurier, etc.
  5. Verema Sobremadurada 2005 van Étim, Montsant, Spanje. De druiven zijn laat geplukt (november) en daarom al wat ingedroogd, de wijn is 12 maanden gelagerd in eiken vaten. Resultaat: een geconcentreerde wijn met behoorlijk wat restzoet. Een bijna-dessertwijn. Heerlijk bij kwartels gevuld met walnoten, foie gras en rozijnen, met een zoete saus van rozenconfiture.
  6. Bremerton Selkirk Shiraz 2006, Langhorne Creek, Australië. Shiraz (Syrah) is één van de blauwe druiven die hele donkere, volsappige, rijpe, kruidige (peper/laurier) wijnen voortbrengt en de Bremerton Shiraz is daar een stevig voorbeeld van. Nu op dronk, maar kan nog 2 jaar mee. Lekker bij een stevige blauwaderkaas of zelfs een gorgonzola piccante en / of dolce.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen