Doorgaan naar hoofdcontent

Stevige rode wijnen

Refererend aan het bericht van 10 januari, is mij eigenlijk ook al eens gevraagd 'wil je voor mij een doos wijn samenstellen? Ik houd van wijn van stevige blauwe druiven en het mag 100 euro kosten'. Een feest voor degene die dat portemonneetje mag inruilen voor wijnen waar de ontvanger dan hopelijk enorm van kan genieten. Van de week informeerde ik voorzichtig of er al een fles geproefd was. De reaktie: 'Ze waren allemaal fantastisch! Als je eenmaal wijnen van deze kwaliteit hebt geproefd, wil je niet meer minder!'
Dat is toch gaaf? Daar doe ik het voor.

Deze wijnen heb ik voor hem gevonden en serveer-, bewaar- en wijnspijsadviezen toegevoegd:
  1. Oxford Landing GSM 2006. Nu op dronk, vol, rond en zacht. Klein beetje restzoet, daarom goed bij bijvoorbeeld Japanse vleesgerechten met soyamarinade zoals beef yakitori. Rhône-blend van stevige blauwe druiven: Grenache, Syrah en Mourvèdre (=GSM)
  2. Chassagne Montrachet villages 2007 van Domaine Ramonet. Gemaakt van Pinot Noir, wat ik persoonlijk geen stevige blauwe druif vind, maar deze wijn is een mooie rijpe variant van een rode Bourgogne.
  3. Rosso di Montalcino 2007 van Abbadia Ardenga. Nu op dronk, krachtig, vol, met afgeronde tannines door 12 maanden houtrijping. Gemaakt van de Sangiovese (=Brunello) druif. Drinken bij rood vlees (biefstuk, entrecote, etc.).
  4. The Chocolate Block 2006 van Boekenhoutskloof, Franschhoek, Zuid-Afrika. Een 'Full body' wijn met veel rijp fruit en tonen van pure chocolade. Stevig, vol, krachtig en toch zacht genoeg om zo te drinken. De wijn heeft veel smaak, dus (rijpe/oude) kaas erbij eten die ook veel smaak hebben en anders bij stoofvlees of hertenbiefstuk. Kruiden/specerijen die erbij passen: tijm, laurier, etc.
  5. Verema Sobremadurada 2005 van Étim, Montsant, Spanje. De druiven zijn laat geplukt (november) en daarom al wat ingedroogd, de wijn is 12 maanden gelagerd in eiken vaten. Resultaat: een geconcentreerde wijn met behoorlijk wat restzoet. Een bijna-dessertwijn. Heerlijk bij kwartels gevuld met walnoten, foie gras en rozijnen, met een zoete saus van rozenconfiture.
  6. Bremerton Selkirk Shiraz 2006, Langhorne Creek, Australië. Shiraz (Syrah) is één van de blauwe druiven die hele donkere, volsappige, rijpe, kruidige (peper/laurier) wijnen voortbrengt en de Bremerton Shiraz is daar een stevig voorbeeld van. Nu op dronk, maar kan nog 2 jaar mee. Lekker bij een stevige blauwaderkaas of zelfs een gorgonzola piccante en / of dolce.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.