Doorgaan naar hoofdcontent

Proeverij Zuid Afrika

In de wijnkring van Het Meisjeshuis hebben we afgelopen vrijdag een wijnspijsproeverij gedaan met het thema Zuid Afrika. Voor de gelegenheid heb ik Udo Göebel van Wine Matters, 2 x vinoloog van het jaar en importeur van kwaliteitswijnen uit Zuid Afrika, gevraagd wat in zijn assortiment interessant is om naast elkaar te proeven.

Resultaat is een proeverij van 6 wijnen, te beginnen met Groot Parys Chenin Blanc zonder en mèt houtrijping naast elkaar. Dan 2 Pinot Noirs van Newton Johnson, één uit 2006 en één uit 2007 en vervolgens 2 Cabernet Sauvignon wijnen waarvan de één op leeftijd uit een koel gebied op klassieke wijze gemaakt en de ander uit een warm gebied op moderne wijze gemaakt en uit een recent oogstjaar.

Bij de delicatessenwinkel (Verkade & Jacques) heb ik wat hapjes gekocht om erbij te proeven. Chaource en een pasta salade bij de Chenin Blanc, rosbief en Pincho's (pittige kipspiesjes) bij de Pinot Noir en Terra Cotta kaas, alpenspek en abdijbrood met kerrie bij de Cabernet Sauvignon.

Hieronder de proefnotities en informatie:

Groot Parys Chenin Blanc 'ongehout' Die Tweede Droom Paarl 2009
De wijn is ongefilterd om het aroma van de wijn te bewaren, maar is héél helder en hoefde daarom niet gedecanteerd. De kleur is helder lichtgeel met een geur van reine claude en appeltjes. De smaak komt daarin overeen, is friszuur met een bittertje in de afdronk die ik verklaar door de inweking van enkele maanden met de schilletjes of het is de mineraliteit van de Chenin Blanc (de druif wordt niet voor niets ook 'Steen' genoemd).
De Chaource (friszure zachte kaas van koemelk) en de pasta salade gaan erover heen.

Groot Parys Chenin Blanc 'gehout' Die Tweede Droom Paarl 2008
Dezelfde wijn als de eerste, maar deze gaat na de alcoholische gisting 9 maanden in gebruikte eiken fusten van Château Lafite. Hier jammerlijk weinig proefnotities gemaakt, maar wat ik nog wel weet is dat de wijn ook redelijk wat zuren heeft, maar zachter dan de ongehouten. Door de zuren verwachtte ik dat de romige pastasalade 'Napolitana' niet zou passen, maar de combinatie is verrassend goed. De Chaource is een mogelijkheid, maar de meningen waren hierover verdeeld.

Newton Johnson Pinot Noir Elgin 2006
Bij nader inzien had ik de jongere 2007 misschien eerst moeten schenken, maar het heeft geen negatief effect gehad met proeven omdat er geen extreem verschil is tussen de 2 wijnen. Zij hebben beiden een heel aardse geur, wat stallig zelfs. In de smaak aanwezige zuren, alcohol niet storend (14,5%), een rijpe wijn met een pepertje en vanuit de groep is ook jodium en koude koffie opgemerkt. Dat klinkt niet zo smakelijk als ik het teruglees, de wijn is wel heel mooi hoor, het zijn de subtiliteiten. Die jodium is inderdaad wel aanwezig in de achtergrond, de koude koffie moet ik thuis eens goed aan gaan ruiken, misschien zal ik die dan volgende keer ook herkennen ... ;)
Ik heb de rosbief er niet bij geprobeerd omdat ik dacht 'de wijn gaat er overheen', maar misschien heb ik de rosbief onderschat, want bij de 2007 hebben wij het wel geprobeerd en dat was helemaal goed. De pincho's zijn wel erg pittig bij wijn (pittigheid 'irriteert' de tong en laat alcohol meer branden) maar de combinatie is toch niet slecht.

Newton Johnson Pinot Noir Elgin 2007
Zoals gezegd vond ik de verschillen vrij subtiel, maar de 2007 is wel meer mijn stijl. Iets eleganter, wat minder geconcentreerd en meer in balans lijkt wel. Beetje strak op de tong (misschien doorwerking van de pittige kip...). Mijn favoriet van de avond, maar ik houd dan ook erg van Pinot Noir. Lekker met rosbief!

Grangehurst Cabernet Sauvignon Stellenbosch 2001
Deze wijn heeft een extreem lange rijping van 29 maanden gehad in voornamelijk Frans eiken. De kleur valt op, die is heel donkerrood bijna zwartrood te noemen. In de geur en smaak bramen, zwarte bessen. De tannines zijn in geur nog wat groen, maar in de mond toch zacht genoeg. Daarnaast ook wat stalligheid in de geur. Het abdijbrood (soort boerenpaté) is wat te zwaar voor deze wijn, maar het alpenspek (droge rokerige spek) gaat heel goed samen. De Terra Cotta (bunkerkaas) schijnt ook goed te combineren, maar heb ik niet geproefd. De wijn is al 9 jaar oud, maar toch jeugdig te noemen. Ik kan me voorstellen dat deze wijn nog wel 5 jaar meekan.

Cape Rock Cabernet Sauvignon 2007
De modern gemaakte Cab uit het warme Olifantsrivier is van zeer rijpe druiven ter voorkoming van groene tannines. Dus direct op dronk, maar minder lang te bewaren. Rijping op 3 nieuwe Frans eiken fusten en twee 2e jaars Amerikaanse fusten. Ook bij deze wijn is de kleur opvallend donker, de geur is wat minder stuivend dan de 2001 Grangehurst, maar ook wat stal en (rijpe) tannine. Op de tong in eerste instantie veel laurier en leer, strak op de tong, maar na wat abdijbrood wordt de wijn veel aangenamer, veel zachter en komt het fruit goed naar voren.

We hadden nog willen afsluiten met een Syrah 2005 van Glen Carlou, maar deze had helaas kurk. Inmiddels ingeruild voor een verse fles die ik nog even plat laat liggen om te laten bezinken, maar toch binnen enkele weken wil proeven. Misschien een Syrah workshop volgende keer...?

Reacties

  1. Hoi Martine,
    Ik ben weer boven water en alles is goed hoor!
    Dat lijkt me een heel interessante proeverij geweest te zijn. Hopelijk is het evenement van Perswijn 'Grootse wijnen, kleine importeurs' net zo entertainend als jouw avond.

    Groetjes,
    Theo

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.