De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


woensdag 14 april 2010

Grootse wijnen 2010

Blij dat Perswijn de kleine importeurs een podium heeft gegeven tijdens de beurs 'Grootse wijnen, kleine importeurs in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Er stonden meerdere importeurs waar ik al een tijdje iets van wilde proeven, maar een gelegenheid doet zich niet zo vaak voor. Nu dus wel, met zijn vijftigen tegelijk, dus een strenge selectie is geboden anders zie je door de bomen het bos niet meer. Ik ben gegaan voor Casa Cava (Spaanse bubbels), Bula Wines (Nieuw Zeeland), Mark van de Wijn (Duitsland) en Wine Matters (Zuid Afrika) en ik was bij iedereen blij verrast met het aanbod.


Een proeverij begin ik graag met fris mousserend, dus eerst even de zaal door om bij Patty Vegt van Casa Cava te beginnen. De El Xamfrà waar ik al diverse keren op LinkedIn iets over gelezen had, kon ik nu ook proeven. En ik kan niet anders zeggen dan 'WOW!' El Xamfra maakt echt heel mooie Cava in verschillende stijlen, maar allemaal met een bepaalde elegantie en diepgang op hun eigen manier. De mousse is bijvoorbeeld wel bruisend maar in piepkleine bubbels die heel vriendelijk zijn voor je mond. Alhoewel er bij de Brut Nature geen 'liqueur d'expedition' wordt toegevoegd is de wijn niet heel erg hoog in zuren, maar juist mooi in balans. Dus geen brute brut zal ik maar zeggen. Geproefd van El Xamfra:
 • Cava Brut Nature van Macabeo, Perellada en Xarel-lo druiven, 18 maanden gerijpt
 • Cava Grand Reserva Brut Nature 2003 van Macabeo en Xarel-lo, 48 maanden gerijpt
 • Cava Reserva Brut Nature 2005 van Macabeo, Perellada en Xarel-lo, 30 maanden gerijpt
 • Cava Rosado Brut Nature 2008 van 100% Trepat, 16 maanden gerijpt.
  Het aroma van de rosé cava deed me in eerste instantie aan onrijpe bramen denken, maar de geur ontwikkelde al snel naar mooi rijp rood fruit en de smaak: heel verleidelijk en zacht!

Mijn favorieten: de Grand reserva en de Rosado.

Dan langs bij cool climate Nieuw Zeelandse wijnen van Bula Wine waar ik het volgende lekkers proefde:

 • Urlar Sauvignon Blanc 2008, Wairarapa. Frisse passievruchten stuivende aroma's. In smaak verrassend zacht, geen strakke zuren maar prettig zacht filmend mondgevoel, toch heel fris. Puur biologische teelt.
 • Summerhouse Sauvignon blanc 2009, Marlborough Geur van passievruchten en mineraal zand, heerlijke smaak, licht koolzuur.
 • Stone Paddock Chardonnay 2008, Hawke's Bay. Licht in geur. Chardonnay met lichte houtrijping, heel zacht van smaak, licht botertje en vrij fris.
 • Summerhouse Chardonnay heeft duidelijk meer houtinvloed dan de Stone Paddock, wat krachtiger.
 • Stone Paddock Pinot Noir 2008, Central Otego. Heel mooi licht, elegant en lekker drinken.
 • Summerhouse Pinot Noir 2007 is wat boerser in geur dan Stone Paddock, ook zwoeler in smaak en rijper.
 • Stone Paddock Scarlet blend 2007. Gemaakt van een Bordeaux blend aan druiven, dus Cabernet Sauvignon, Merlot, beetje Cabernet Franc. Aroma van kersen / hout, duidelijke houtinvloeden, lange afdronk.

Vooral Stone Paddock is mij hier goed bevallen.

Markvandewijn heb ik tussen het wit en rood van Nieuw Zeeland door bezocht. Erg enthousiaste wijnliefhebber en verteller, deze Mark. Hieronder de proefnotities:

 • Rainer Sauer Silvaner kabinett trocken 2008, Franken. Heerlijk lichtvoetige zandminerale geur, kruisbesje. Frisse zuren, lichte witte wijn.
 • Rainer Sauer Silvaner 'Freiraum' Trocken 2008, Franken. Idem in geur, maar meer karakter in de smaak. Zuivere droge wijn.
 • Sermann-Kreuzberg Bellabianca Spätburgunder trocken, blanc de noir 2009, Ahr. Een witte wijn dus met een heel lichtroze zweempje van het zeer korte contact met de blauwe druivenschil van de Pinot Noir. Licht frambozenzuurtjes aroma, ook in de smaak, licht in smaakintensiteit, fris, lange afdronk.
 • Enk Scheurebe Kabinett trocken 2009, Nahe. Geur richting Albariño, zacht en lekker drinken.
 • Kruger-Rumpf Riesling Spätlese trocken Binger 'S' 2008. Licht minerale, frisse geur, idem in smaak, lichte frisse Riesling (apéritifwijn)
 • Pfirmann Riesling trocken Sonnenberg 2009 is een beetje gek in de zin dat het geen typische Riesling is, maar in geur en smaak héél veel weg heeft van Sauvignon blanc! Daar kun je een vinoloog nog mee foppen.
 • Braun Spätburgunder Spätlese trocken 2007, Pfalz. Lichte stalgeur, transparant roodbruin van kleur. Zowel frisse zuren als rijpe tonen. Gekoeld geschonken, erg lekker. Zou voor een rode Bourgogne door kunnen gaan.

Mijn favorieten bij Markvandewijn zijn de Rainer Sauer Silvaner Freiraum en de Braun Spätburgunder.

Last but not least heb ik Udo Goebel van WineMatters bezocht. Met zijn wijnen heb ik al eerder kennisgemaakt door een Zuid Afrika proeverij die ik vorige maand organiseerde. Hieronder de proefnotities van zijn Grootse wijnen:

 • Groot Parys Chenin Blanc 'Die tweede droom' vatgegis 2008, Paarl. Biologische witte wijn, weer mooi.
 • Ridgeback Vansha 2009, Paarl. 'Vansha' is kort voor Vanessa en Shawn, de dochters van de wijnmaker die op het etiket symbolisch zijn afgebeeld als 2 zwanen. Dat is al mooi toch en de wijn heb ik genoteerd als 'bijna een snoepje'. Wat bedoel ik daar in hemelsnaam mee? Het was namelijk niet zoet ofzo, maar vermoedelijk gewoon erg lekker. Hoe vaag kun je zijn...
 • Newton Johnson Chardonnay 2007, Walker Bay/Hermanus. Mooie Chardonnay geur, houtinvloed en broodgeuren, licht filmend, rijper dan fris, om bij te eten.
 • Lammershoek Chenin Blanc 2008, Swartland. 60 jaar oude stokken, opbrengst slechts 14hl/ha en dat is goed nieuws want hoe lager de opbrengst hoe hoger de concentratie van de wijn en hoe hoger de kwaliteit. Heerlijk in geur en in smaak, prachtige balans en complexiteit, smaakte naar meer en meer en meer. Zo'n wijn waar je op zo'n moment even alles om je heen vergeet, woorden vergeet te zoeken om het te omschrijven, gewoon even van genieten. Als ik me niet vergis, zag ik even later hetzelfde gebeuren bij ene Harold H., maar die mompelde nog 'iets van mint'.
 • Grangehurst Nikela 2001, Stellenbosch. Is nog erg jong voor zijn leeftijd, trouwens nog maar net op de markt na zo'n 8 jaar rijpen. Klassieke Cape blend van Cabernet Sauvignon, Pinotage en Merlot. Geur van rijp fruit en redelijk groene tannine, vol en breed in smaak, (afgeronde) tannines, stevig bij eten.
 • Luddite Shiraz 2005 en 2006 heb ik naast elkaar geproefd en 2006 als 'lekkerder' bestempeld. Moet ik nog eens overdoen en wat beter mijn best doen.

Mijn favorieten hier? Allemaal goed, maar extra hartjes bij de Lammershoek Chenin Blanc 2008!

Bij de uitgang heb ik nog even wat kaas gekocht bij 'Bourgondisch lifestyle' die me eerder die middag prachtige kazen had laten proeven. Zoals de Napoléon brébis schapenkaas.

Ik kijk met smaak terug op de 'Grootse wijnen' en kijk hoopvol uit naar de volgende!

1 opmerking:

 1. Hoi Martine,
  Complimenten hoor, gedegen werk van een echte sommelier!
  Leuk om de verschillen en de overeenkomsten te lezen van de proeverij de we beiden hebben bezocht.
  Groetjes,
  Theo

  BeantwoordenVerwijderen