Doorgaan naar hoofdcontent

Varkenshaas, champignonroomsaus en asperges


Met succes klaargemaakt uit Delicious. mei 2010: varkenshaas met champignonroomsaus en verse witte asperges. Zéker voor herhaling vatbaar!

Het recept 4 personen:

Eet je er asperges bij, breng dan water aan de kook met een schepje suiker en gaar een kilo asperges in ca. 20 minuten.

Dep dan 2 varkenshaasjes à 350 gr droog en bestrooi met peper en zout (persoonlijk gebruik ik de zeezoutmix van fairtrade). Laat 1 el olie en 1 el boter goed heet worden in een koekenpan en bak als het schuim wegtrekt het vlees in 2 minuten rondom bruin. Haal het vlees uit de pan (even in alufolie verpakken) en voeg 250 gr kleine champignons in kwarten toe. Bak ze in het braadvocht in 3 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi met wat zout. Voeg 200 ml slagroom, 200 ml vleesfond en 1 tl tijmblaadjes toe aan de champignons en verhit de saus op hoog vuur tot deze tot de helft is ingekookt. Leg de varkenshaasjes terug in de pan, draai het vuur laag en zet een deksel op de pan. Laat het vlees in 10 minuten rosé garen in de saus. Haal de varkenshaasjes uit de saus, snijd ze in plakken en serveer met de saus.

We dronken er een gekoelde Blue Nun Qualitätswein bij, die we afgelopen kerst cadeau kregen: een lichte zoete witte wijn in een blauwe fles, gemaakt van Silvaner en Müller Thurgau druiven uit Rheinhessen. Slechts 8,5% alcohol, met frisse zuren, flink zoetje (goed bij roomsaus) en een klein bittertje (goed bij de asperges). Prima combi.

[red.] 2016: heerlijk bij een recept als deze is de Gustavshof Grauburgunder classic (wit) of Gustavshof Jomax Spätburgunder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.