Doorgaan naar hoofdcontent

Domaine du Taillis

Een domein in het gehucht Taillis bij Rouy is ons vakantie-adres geweest tijdens ons verblijf in Nièvre (gelegen in de Vallei van de Loire, behorend bij Bourgondië) vorige week. Géén wijndomein, maar dat is het enige nadeel. De schapenstal van Domaine du Taillis is verbouwd tot gîte voor 4 personen, degelijk en modern ingericht zonder de charme van dit plattelandshuisje te verliezen. We mochten vrij rondlopen in de mooie grote tuin met lavendel en rozenstruiken, tijm en véél aardbeienplantjes waar wij elke dag een emmertje van hebben geplukt en opgegeten met wat verse room. Toppunt van lekker: pannenkoeken met verse zoete aardbeien en crème fraîche...
Het schijnt zo te zijn dat elke ochtend bij zonsopgang hertjes over het domein lopen, maar ja, dan slapen wij ... Om ons heen geluiden van krekels, zwaluwen, duiven, koekoeks en af en toe een tractor natuurlijk.

Zoontjelief heeft zijn ogen uitgekeken bij alle rondkruipende slakjes, het geadopteerde bejaarde paardje, zijn mond volgestopt met versgeplukte aardbeien en gewezen naar elk vogeltje terwijl hij 'Oekoe!' riep. En we hebben uitstapjes gemaakt naar Nevers (vergane glorie), Pouilly sur Loire, Sancerre, wijnproducent Serge Dagueneau en kaasboerderij Val d'Osseux. Eigenlijk was de week te kort. Wij houden wat dat betreft eigenlijk nog te weinig rekening met het feit dat ons jongetje 's middags toch ècht een paar uur slaapt. Een leer voor de volgende keer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.