De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 18 juni 2010

Domaine Serge Dageuneau

Tijdens onze vakantie in de Vallei van de Loire hebben wij Domaine Serge Dagueneau bezocht dat in het dorpje Les Berthiers boven Pouilly sur Loire ligt. Direct toen we de afslag hadden genomen hadden we zicht op de wijngaarden. Het dorpje zelf leek afgesloten wegens wegwerkzaamheden, maar na nadere inspectie bleek dat we toch door konden rijden. Direct bij binnenkomst in het dorpje zagen we een gebouw waar groot ´DAGEUNEAU´ op stond dus zijn we daar direct maar binnengelopen. Dáár moet je in Franse wijndorpjes zó mee uitkijken want dit blijkt niet Serge, maar Jean Claude Dagueneau te zijn van Domaine des Berthiers. Uit beleefdheid hebben we hun 2 wijnen geproefd (ach, zo'n straf is dat immers niet) een Pouilly fumé tradition en de Cuvée d'Eve 2006. Van deze laatste hebben we 2 flessen gekocht.

Daarna terug naar onze eigenlijke missie: Serge et filles bezoeken. Wij worden ontvangen door een vrouw van weinig woorden, vermoedelijk Marie Françoise, vrouw van Serge. De wijnen zijn erg koud, maar toch proeven we de kwaliteit van de Pouilly Fumé Tradition 2009, de Pouilly Fumé 'Clos des Chaudoux' 2009, Pouilly Fumé 'Les Filles' 2009 en Pouilly fumé 'La Leontine' 2008. De laatste wijn is vernoemd naar (ook al wijnmaker) overgrootmoeder Léontine en deze (wijn) heeft 1 jaar gerijpt in 4 jaar oude vaten. Wij hebben een doosje gekocht van de Pouilly Fumé tradition en 2 flessen 'La Léontine'. Léontine mag wachten op een goede gelegenheid, maar de Tradition gaat er al goed doorheen want 2 van de 6 gekochte flessen zijn deze week al soldaat gemaakt en elke keer weer denken we: jàmmer dat de fles leeg is... En dat komt omdat de wijn zo heerlijk fris en fruitig is in de richting kruisbes en grapefruit en een hele lichte rokerigheid en prettige spanning op de achtergrond heeft. Een Sauvignon Blanc met inhoud.

Weetje: Pouilly Fumé is een appellation van witte wijnen die worden gemaakt van Sauvignon blanc druiven in de buurt van het dorpje Pouilly sur Loire. De druif wordt hier ook wel 'blanc fumé' genoemd. De wijn heeft dan ook meestal iets rokerigs in zich zoals het ook kan ruiken als op een frisse dag de open haard aangestoken is. Er wordt in de omgeving van Pouilly s L ook witte wijn gemaakt van Chasselas druiven, maar die heeft de appellation 'Pouilly sur Loire'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten