Doorgaan naar hoofdcontent

Bezoek Mercier

Ons excuus is dat zoontjelief het leuk zal vinden om in een treintje door de grotten van Mercier te rijden, maar stiekem vinden papa en mama zo'n echte 'tourist trap' natuurlijk ook gewoon leuk. Vorige keer dat wij in de Champagne waren hebben wij dat, nog zonder kind, bij Piper Heidsieck gedaan. In afwachting van onze gids hebben we zoontjelief nog even flink rond laten bewegen, trapjes op en af. Dan is het namelijk makkelijker om hem later braaf op schoot te laten zitten... Het ritje met de lift 30 meter naar beneden vond hij al indrukwekkend. Daar is een soort panorama achter het glas te zien met mensen in een luchtballon en later een soort wassenbeelden die de Champagneflessen draaien. Om dat extra leuk te maken zong ik zachtjes 'handjes draaien' van K3. Ik twijfel wie dat leuker vond, ons zoontje of de Belgen in de lift... Gelukkig was het donker... ;)
Vanuit het treintje veel bedrijvigheid te zien van mannen op karretjes die Champagne heen- en weer rijden door de onderaardse gangen. Achteraf proeven we de Champagne en deze was erg vlak naar mijn smaak, behalve de Millésimé. Van welk jaar die was, ben ik vergeten en de proefnotities zijn Freudiaans zoek. Te horen dat zij ook onderdeel zijn van het grote Moët&Chandon, dat ze èlk jaar een Millésimé maken en daar relatief veel geld voor vragen, ontneemt me verder enthousiasme.

Reacties

  1. Dat dit een tourist trap is had ik je ook kunnen vertellen ha ha ha!
    Heb je nog wel buiten op het terras mogen proeven? Wat wel een verdomd goede rondleiding is, is bij Ruinart (wel eerst een afspraak maken!) het oudste Champagne huis maar ook onderdeel van de LVMH groep.

    Groet,

    Ivan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We wisten het vantevoren.... ;)
    Bedankt voor de tip van Ruinart. Maybe next time.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.