De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zaterdag 3 juli 2010

Côte d'Auvergne - Boudes

Dinsdag 15 juni zijn we naar Boudes gereden om 2 wijnboeren te bezoeken. De Côte d'Auvergne wordt niet echt genoemd in de wijnboeken en -atlassen en dat komt waarschijnlijk omdat er maar zeer weinig wijn vandaan komt die ook nog eens voornamelijk in de plaatselijke supermarkten terechtkomt. Het is onderdeel van de Loire Vallei en hoort bij het subgebied Centre Loire. In/om het dorpje Boudes staat misschien zo'n 45 hectare wijngaard, dus dat is ook niet substantieel. Wat ik in de supermarkten en bij de wijnboeren geproefd heb, classificeer ik tot nu toe als onrijp, dun en weinig aromatisch. Omdat we een week geleden hoger in de Loire Vallei waren, kon ik goed het verschil in klimaat merken. Het loopt in dit gebied zeker een maand achter, maar volgens de boer wordt er slechts een week later geoogst dan in de Beaujolais, waar dezelfde druiven groeien. Als ik de guide Hachette en de boer moet geloven zit er wel potentieel in, dus heb ik wel wat flessen rode Boudes wijnen uit oogstjaar 2009 (trouwens ook veelbelovend) meegenomen om die in 2011 of '12 open te maken. Ben benieuwd of de druiven onrijp waren of de wijn onrijp. Ik dacht namelijk zelf het eerste. De 2 wijnboeren die ik heb bezocht zijn Sauvat en Pelissier. Als de flessen opengaan hoor je natuurlijk meer.

1 opmerking:

  1. februari 2012 een fles van Sauvat geopend. De pinot noir 2008 elevage bois. Mooie rijpe geur zoals een goede pinot noir dat heeft, beetje stal, beetje bos, licht fruit. Wel wat hoog in zuren, maar toch goed van smaak. Ik houd ervan. Nu nog benieuwd naar de wijnen van Pelissier, die zijn ook aan de beurt.

    BeantwoordenVerwijderen