Doorgaan naar hoofdcontent

Côte d'Auvergne - Boudes

Dinsdag 15 juni zijn we naar Boudes gereden om 2 wijnboeren te bezoeken. De Côte d'Auvergne wordt niet echt genoemd in de wijnboeken en -atlassen en dat komt waarschijnlijk omdat er maar zeer weinig wijn vandaan komt die ook nog eens voornamelijk in de plaatselijke supermarkten terechtkomt. Het is onderdeel van de Loire Vallei en hoort bij het subgebied Centre Loire. In/om het dorpje Boudes staat misschien zo'n 45 hectare wijngaard, dus dat is ook niet substantieel. Wat ik in de supermarkten en bij de wijnboeren geproefd heb, classificeer ik tot nu toe als onrijp, dun en weinig aromatisch. Omdat we een week geleden hoger in de Loire Vallei waren, kon ik goed het verschil in klimaat merken. Het loopt in dit gebied zeker een maand achter, maar volgens de boer wordt er slechts een week later geoogst dan in de Beaujolais, waar dezelfde druiven groeien. Als ik de guide Hachette en de boer moet geloven zit er wel potentieel in, dus heb ik wel wat flessen rode Boudes wijnen uit oogstjaar 2009 (trouwens ook veelbelovend) meegenomen om die in 2011 of '12 open te maken. Ben benieuwd of de druiven onrijp waren of de wijn onrijp. Ik dacht namelijk zelf het eerste. De 2 wijnboeren die ik heb bezocht zijn Sauvat en Pelissier. Als de flessen opengaan hoor je natuurlijk meer.

Reacties

  1. februari 2012 een fles van Sauvat geopend. De pinot noir 2008 elevage bois. Mooie rijpe geur zoals een goede pinot noir dat heeft, beetje stal, beetje bos, licht fruit. Wel wat hoog in zuren, maar toch goed van smaak. Ik houd ervan. Nu nog benieuwd naar de wijnen van Pelissier, die zijn ook aan de beurt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.