Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnkring juli 2010

Afgelopen vrijdag in Het Meisjeshuis hebben we de wijnkring buiten op het terras gehouden vanwege het zonnige, warme weer. Qua hapjes heb ik het niet te gek gemaakt i.v.m. de tropische temperaturen, dus niet bij elke wijn een andere spijs, maar wel leuke combinaties gemaakt. Het thema dit keer: de vineuze Tour de France:

  1. 7 en 8 juli werden de etappes Cambrai-Reims en Epernay-Montargis gereden. De wijn die hier bij past: Voirin Jumel Blanc de blancs Grand cru. Een èchte Champagne van 100% Chardonnay uit de Côte des Blancs. Een aantal weken geleden ter plaatse ontdekt en ook in Nederland smaakt ze weer super. Soms gebeurt het namelijk dat tijdens de vakantie een wijn fantastisch smaakt en thuis niet meer... Door de Chardonnay heel fruitig, groene appeltjes, onrijpe kruisbessen, honing in de neus. Wel droog (brut), maar niet hard in zuren. Fijne mousse die lang aanhoudt. Het hartige taartje met zeevruchten en groenten van Les Gateaux smaakt er perfect bij.
  2. Bij de etappe van 9 juli Montargis-Gueugnon wordt door de Loirevallei gereden waar in Sancerre 'La Damnée des Prieur' 2008 rosé gemaakt wordt. Deze wijn van 100% Pinot Noir hebben we vorig jaar in de wijnkring ook geproefd, toen smaakte deze friszuur, droog, licht framboosje. Nu een jaar rijper en daarom wat voller van smaak (rijpere framboos) en wat zachter in zuren. Bijzonder voor een rosé om zich zo te ontwikkelen. Het kaasje van volle geitenmelk met aslaagje 'Selles sur Chere' komt ook uit de Loire, lekker erbij.
  3. Zondag 11 juli gaat de etappe van Station des Rousses naar Morzine-Avoriaz. Door de Jura en om het meer van Genève heen. 13 juli verder door de Haute Savoie van Morzine-Avoriaz naar St.Jean de Maurienne. Daarom 2 wijnen uit de Haute Savoie, namelijk de jonge frisse Jacquère Vieilles Vignes 2009 van Domaine Grisard van de Jacquère druif, die wat floraal is in geur en smaakt als fris groen fruit en de
  4. Chignin-Bergeron "Les Terrasses"van A & M Quenard. In tegenstelling tot de jonge Jacquère, juist heel rijp en vol van smaak. Mooi in balans qua zuur/zoet verhoudingen, exotisch fruit en honingtonen en een zilte afdronk. Men zegt dat hier een gebakken foie gras goed bij smaakt, maar ook kreeft bijvoorbeeld.
  5. Aanstaand weekend belandt de Tour in Zuidwest Frankrijk, waar ik een zoete Gros Manseng uit de Côte de Gascogne heb meegenomen van Vignoble Ferret. We drinken die trouwens als laatste zoete afsluiter met een perenroomtaartje (weer van Les Gateaux), maar ik volg hier even de chronologie van de Tour.
  6. 24 juli de etappe Bordeaux-Pauillac. Om het betaalbaar te houden heb ik de Mouton-Rothschilds maar even links laten liggen en heb de Château Patache d'Aux Médoc meegenomen van 2005 van rond de 15 euro. Goed op dronk, veel rijp rood fruit en afgeronde tannines.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Hoe begin ik een wijnclub?

Altijd al eens een wijnclub willen starten, maar weet je niet waar te beginnen? Hoe begin ik een wijnclub in 8 makkelijke stappen: Kies de clubleden . Een wijnclub bestaat uit ongeveer 8-12 leden, ook afhankelijk van de grootte van de locatie. Begin met een groepje vrienden van 4-6 personen en breidt het dan uit. Bedenk wel, hoe meer mensen, hoe meer communicatie maar ook meer mensen die mee kunnen betalen aan de wijn. Kies iemand die de leiding neemt . Wellicht ben jij de aangewezen persoon omdat je het initiatief neemt, maar de leider is degene die de agenda vult en de gastheer aanwijst voor de verschillende bijeenkomsten. Wees in ieder geval gastheer bij de eerste bijeenkomst. Maak een (online) kalender waarop iedereen kan zien wanneer / waar de wijnclub bij elkaar komt Reken uit wat het kost en wat ieder moet bijdragen. Belangrijk om te weten is dat een beetje goede wijn tussen 8 en 12 euro/fles begint. Zorg ervoor dat iedereen dezelfde bijdrage levert. Je kunt bijvoorb