De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


maandag 12 juli 2010

Wijnkring juli 2010

Afgelopen vrijdag in Het Meisjeshuis hebben we de wijnkring buiten op het terras gehouden vanwege het zonnige, warme weer. Qua hapjes heb ik het niet te gek gemaakt i.v.m. de tropische temperaturen, dus niet bij elke wijn een andere spijs, maar wel leuke combinaties gemaakt. Het thema dit keer: de vineuze Tour de France:

  1. 7 en 8 juli werden de etappes Cambrai-Reims en Epernay-Montargis gereden. De wijn die hier bij past: Voirin Jumel Blanc de blancs Grand cru. Een èchte Champagne van 100% Chardonnay uit de Côte des Blancs. Een aantal weken geleden ter plaatse ontdekt en ook in Nederland smaakt ze weer super. Soms gebeurt het namelijk dat tijdens de vakantie een wijn fantastisch smaakt en thuis niet meer... Door de Chardonnay heel fruitig, groene appeltjes, onrijpe kruisbessen, honing in de neus. Wel droog (brut), maar niet hard in zuren. Fijne mousse die lang aanhoudt. Het hartige taartje met zeevruchten en groenten van Les Gateaux smaakt er perfect bij.
  2. Bij de etappe van 9 juli Montargis-Gueugnon wordt door de Loirevallei gereden waar in Sancerre 'La Damnée des Prieur' 2008 rosé gemaakt wordt. Deze wijn van 100% Pinot Noir hebben we vorig jaar in de wijnkring ook geproefd, toen smaakte deze friszuur, droog, licht framboosje. Nu een jaar rijper en daarom wat voller van smaak (rijpere framboos) en wat zachter in zuren. Bijzonder voor een rosé om zich zo te ontwikkelen. Het kaasje van volle geitenmelk met aslaagje 'Selles sur Chere' komt ook uit de Loire, lekker erbij.
  3. Zondag 11 juli gaat de etappe van Station des Rousses naar Morzine-Avoriaz. Door de Jura en om het meer van Genève heen. 13 juli verder door de Haute Savoie van Morzine-Avoriaz naar St.Jean de Maurienne. Daarom 2 wijnen uit de Haute Savoie, namelijk de jonge frisse Jacquère Vieilles Vignes 2009 van Domaine Grisard van de Jacquère druif, die wat floraal is in geur en smaakt als fris groen fruit en de
  4. Chignin-Bergeron "Les Terrasses"van A & M Quenard. In tegenstelling tot de jonge Jacquère, juist heel rijp en vol van smaak. Mooi in balans qua zuur/zoet verhoudingen, exotisch fruit en honingtonen en een zilte afdronk. Men zegt dat hier een gebakken foie gras goed bij smaakt, maar ook kreeft bijvoorbeeld.
  5. Aanstaand weekend belandt de Tour in Zuidwest Frankrijk, waar ik een zoete Gros Manseng uit de Côte de Gascogne heb meegenomen van Vignoble Ferret. We drinken die trouwens als laatste zoete afsluiter met een perenroomtaartje (weer van Les Gateaux), maar ik volg hier even de chronologie van de Tour.
  6. 24 juli de etappe Bordeaux-Pauillac. Om het betaalbaar te houden heb ik de Mouton-Rothschilds maar even links laten liggen en heb de Château Patache d'Aux Médoc meegenomen van 2005 van rond de 15 euro. Goed op dronk, veel rijp rood fruit en afgeronde tannines.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten