Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnkring juli 2010

Afgelopen vrijdag in Het Meisjeshuis hebben we de wijnkring buiten op het terras gehouden vanwege het zonnige, warme weer. Qua hapjes heb ik het niet te gek gemaakt i.v.m. de tropische temperaturen, dus niet bij elke wijn een andere spijs, maar wel leuke combinaties gemaakt. Het thema dit keer: de vineuze Tour de France:

  1. 7 en 8 juli werden de etappes Cambrai-Reims en Epernay-Montargis gereden. De wijn die hier bij past: Voirin Jumel Blanc de blancs Grand cru. Een èchte Champagne van 100% Chardonnay uit de Côte des Blancs. Een aantal weken geleden ter plaatse ontdekt en ook in Nederland smaakt ze weer super. Soms gebeurt het namelijk dat tijdens de vakantie een wijn fantastisch smaakt en thuis niet meer... Door de Chardonnay heel fruitig, groene appeltjes, onrijpe kruisbessen, honing in de neus. Wel droog (brut), maar niet hard in zuren. Fijne mousse die lang aanhoudt. Het hartige taartje met zeevruchten en groenten van Les Gateaux smaakt er perfect bij.
  2. Bij de etappe van 9 juli Montargis-Gueugnon wordt door de Loirevallei gereden waar in Sancerre 'La Damnée des Prieur' 2008 rosé gemaakt wordt. Deze wijn van 100% Pinot Noir hebben we vorig jaar in de wijnkring ook geproefd, toen smaakte deze friszuur, droog, licht framboosje. Nu een jaar rijper en daarom wat voller van smaak (rijpere framboos) en wat zachter in zuren. Bijzonder voor een rosé om zich zo te ontwikkelen. Het kaasje van volle geitenmelk met aslaagje 'Selles sur Chere' komt ook uit de Loire, lekker erbij.
  3. Zondag 11 juli gaat de etappe van Station des Rousses naar Morzine-Avoriaz. Door de Jura en om het meer van Genève heen. 13 juli verder door de Haute Savoie van Morzine-Avoriaz naar St.Jean de Maurienne. Daarom 2 wijnen uit de Haute Savoie, namelijk de jonge frisse Jacquère Vieilles Vignes 2009 van Domaine Grisard van de Jacquère druif, die wat floraal is in geur en smaakt als fris groen fruit en de
  4. Chignin-Bergeron "Les Terrasses"van A & M Quenard. In tegenstelling tot de jonge Jacquère, juist heel rijp en vol van smaak. Mooi in balans qua zuur/zoet verhoudingen, exotisch fruit en honingtonen en een zilte afdronk. Men zegt dat hier een gebakken foie gras goed bij smaakt, maar ook kreeft bijvoorbeeld.
  5. Aanstaand weekend belandt de Tour in Zuidwest Frankrijk, waar ik een zoete Gros Manseng uit de Côte de Gascogne heb meegenomen van Vignoble Ferret. We drinken die trouwens als laatste zoete afsluiter met een perenroomtaartje (weer van Les Gateaux), maar ik volg hier even de chronologie van de Tour.
  6. 24 juli de etappe Bordeaux-Pauillac. Om het betaalbaar te houden heb ik de Mouton-Rothschilds maar even links laten liggen en heb de Château Patache d'Aux Médoc meegenomen van 2005 van rond de 15 euro. Goed op dronk, veel rijp rood fruit en afgeronde tannines.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.