Doorgaan naar hoofdcontent

De 'Ontdek Culinair Delft' ervaring

Ontdek Culinair Delft is echt een leuke manier om een stad te ontdekken, ook al is het al 38 jaar je eigen stad... Op één avond in 4 verschillende restaurants 1 gang eten met bijpassend drankje en tijdens het wandelen van het ene naar het andere restaurant de stad zien, dat is het concept. Ons programma: Starten bij Spaans restaurant Don Comer, dan naar Bistro de Pijpenla, hoofdgerecht bij 'mijn tent is top' Moodz en nagerecht bij Proeverij De Waag.

Bij Don Comer worden we ontvangen met een cava rosé en verschillende tapas: stukje meloen met serranoham, tonijnsalade met een stukje verse tonijn erop, een heerlijk zoetig uiensoepje, een tortilla van groente, calamares en pittig gekruide gegrilde garnalen.

Het voelde stout, maar zonder af te rekenen (want dat hebben we vooraf al gedaan..) lopen we de zaak uit om naar de Pijpenla te wandelen, waar we hartelijk worden ontvangen met een flinke kom mollige pompoensoep met room en truffel. De mannen nemen er bier bij, wij vrouwen kiezen de bijpassende wijn. Omdat de wijn niet aan tafel is ingeschonken kan ik alleen zeggen dat het een witte wijn is met rijpe geuren en vermoedelijk houtopvoeding. De wijn laat zich niet geheel wegcijferen door de hartige rijke soep, dus prima gekozen.

Dan wordt de verrassing van de avond aangekondigd: we worden uitgenodigd om per fluisterboot door de Delftse grachten naar Moodz te varen. Nu heb ik mij goed voorbereid, dus een echte verrassing was het niet, maar toch leuk. Tot het boottochtje halverwege in het water valt, of nee: al het water uit de hemel valt in ons bootje! Gelukkig waren er genoeg paraplu's aan boord om onder te schuilen, maar die moesten we wel voor elk Delfts bruggetje even dichtklappen... Flink opgefrist zijn we dus bij Moodz aangekomen waar adrem werd gereageerd: 'Niet dat jullie het nodig hebben, maar willen jullie water op tafel?' Dan is het alweer gezellig. Bij Moodz krijgen we het hoofdgerecht dat bestaat uit een mooie kwaliteit gegrilde kalfsoester, mals en sappig en goed klaargemaakte kalfszwezerik. Bij het vlees wordt een mooie jus van vintage port aangekondigd, waar ik graag meer druppels van had geproefd. De bijpassende wijn is (weer?) een houtgerijpte Chardonnay van het huis Robert Mondavi waar wij dan weer leuke IJslandse herinneringen aan hebben.

Laatste stop bij Proeverij De Waag waar beneden een groot feest aan de gang is, maar wij gaan naar boven waar we mogen kiezen tussen een kaasplankje of een dessert met chocolade en profiterolle... Na zoveel hartig eten gaat het zoete er wel in, zéker als het chocola is, goede kop koffie erbij en uitzicht op de lage lange brug waar we bukkend onderdoor gevaren zijn.

Leuk om zo een avond met goede vrienden door te brengen. Wat mij vooral is opgevallen is de gastvrijheid en persoonlijke aandacht bij elk van de restaurants waar wij binnenliepen. Waar ik nog eens terug wil komen? Persoonlijk wil ik weleens een grote kom van die zoete uiensoep bij Don Comer gaan leegeten en dan een tafeltje vol tapas erna lijkt me geen straf. Maar als we grote honger hebben, gaan we naar de Pijpenla en laten ons dan na afloop van een Bourgondische dis tussen de tafels vandaan pellen.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.