Doorgaan naar hoofdcontent

Proeverij Nederlandse wijnen

Vooruitlopend op de Nationale wijnweek, hebben we afgelopen vrijdag met de wijnkring in Het Meisjeshuis wijnen van eigen bodem geproefd. Natuurlijk van de alom bekende Apostelhoeve, maar ook van een kleine wijngaard als St. Mauritius en de Zuid Hollandse wijngaard De Vier Ambachten.

Eerst hebben we de historie van de wijnbouw in Nederland kort besproken, maar daarna natuurlijk snel begonnen met de wijnen en spijzen...

De eerste 2 wijnen zijn van de Apostelhoeve (8 hectare) waar de Familie Hulst sinds mei 1970 wijn verbouwt op een mooie kalkrijke zuidhelling bij Maastricht. Het leukste is natuurlijk om de wijn daar zelf op te halen, maar omdat dat niet lukte dit jaar heb ik een proefdoos Nederlands besteld via Wijnbox.nl. Aanrader!

Wijn 3 en 4 komen van de 0,5 hectare (!) wijngaard van St. Mauritius in Schin op Geul. Deze heb ik vorig jaar zelf opgehaald tijdens een weekend Limburg en dat is de enige manier om eraan te komen.
Wijn 5 komt van Wijngaard Agthuysen oftewel 'De Vier Ambachten' die naast wijnmaker ook testlokatie is voor 500 nieuwe druivenrassen. Op de gok heb ik 2 flesjes laten bezorgen, één om voor te proeven en één voor de proeverij zelf. Interessant om eens persoonlijk langs te gaan...

1. Apostelhoeve Auxerrois 2009. Wat mij persoonlijk opviel is dat de Auxerrois 2009 behoorlijk wat meer restzoet heeft in vergelijking met de Auxerrois van 2006 / 2007 die ik geproefd heb.
Geur en smaak van wit fruit, peer en appel in behoorlijk rijpe vorm. Omdat de Auxerrois doorgaans licht en friszuur smaakt had ik een zachte lichte geitenkaas 'Seller sur Chere' meegenomen, maar gezien het aanwezige restzoet in de wijn heb ik de Hollandse garnaaltjes (aangemaakt met een beetje mayonaise/yoghurt/bieslook) erbij laten proeven. Lekker!
2. Apostelhoeve Müller Thurgau 2009. De druif Müller Thurgau wordt ook wel 'Rivaner' genoemd. Dit is een elegante, droge witte wijn met geur van citrusvruchten, voorjaarsbloemetjes en kruiden. Inmiddels heb ik de Riesling 2009 thuis ook geproefd en ik moet zeggen dat, van de Apostelhoeve wijnen van 2009, ik de Müller Thurgau het mooist vind qua balans, elegantie en complexiteit.
3. St. Mauritius Chardonnay 2007. De druiven zijn volledig biologisch verbouwd en de wijn is met veel geduld en aandacht gemaakt op basis van spontane gisting, rijping in RVS tank voor de fruitigheid en Sur lie voor comlexiteit. Daarna heeft een deel van de wijn in nieuwe houten vaten gerijpt. Vorig jaar werd me bij de aankoop gezegd dat de wijn eigenlijk nog een jaar op fles moest rijpen, maar ik was destijds ongeduldig en heb een fles meegenomen naar de W&W wijnclub waar de wijn totaal zoek was in smaak en geur. Erg jammer, maar wel leerzaam want nu hebben we in de wijnkring weer een fles geproefd en nu kwam er een mooie lichte toasty geur naar voren en smaakte de wijn zacht, vol en verrassend mooi. Een stukje Brugse Blomme erbij, een halfharde Belgische kaas, erg goed past bij Chardonnays met lichte houtrijping.
4. St. Mauritius Pinot Noir 2007. Deze wijn had een licht muffe geur en heel weinig smaak,d us bleek helaas niet meer goed te zijn. Ik heb nog een fles liggen die we dus snel open gaan maken om te kijken of die wèl goed is. Want ik twijfel nog steeds of de wijn nu kurk had of gewoon te oud.
5. De 4 Ambachten Rode Druivelaere Nederpord. Dessertwijn gemaakt van druivenras 'Maréchal Foch'. Na een korte gisting, waardoor veel restsuikers achterblijven, wordt alcohol toegevoegd tot 18%. De wijn heeft een kruidige geur, waar de alcohol wel straf naar voren komt. Maar juist heel zacht in smaak, richting pruimenlikeur en ingemaakte kersen. Hierbij Amarene bonbons van Chocolaterie De Lelie, MMMMMmmm!

Volgende maand: Port proeven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.