De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 17 september 2010

Proeverij Nederlandse wijnen

Vooruitlopend op de Nationale wijnweek, hebben we afgelopen vrijdag met de wijnkring in Het Meisjeshuis wijnen van eigen bodem geproefd. Natuurlijk van de alom bekende Apostelhoeve, maar ook van een kleine wijngaard als St. Mauritius en de Zuid Hollandse wijngaard De Vier Ambachten.

Eerst hebben we de historie van de wijnbouw in Nederland kort besproken, maar daarna natuurlijk snel begonnen met de wijnen en spijzen...

De eerste 2 wijnen zijn van de Apostelhoeve (8 hectare) waar de Familie Hulst sinds mei 1970 wijn verbouwt op een mooie kalkrijke zuidhelling bij Maastricht. Het leukste is natuurlijk om de wijn daar zelf op te halen, maar omdat dat niet lukte dit jaar heb ik een proefdoos Nederlands besteld via Wijnbox.nl. Aanrader!

Wijn 3 en 4 komen van de 0,5 hectare (!) wijngaard van St. Mauritius in Schin op Geul. Deze heb ik vorig jaar zelf opgehaald tijdens een weekend Limburg en dat is de enige manier om eraan te komen.
Wijn 5 komt van Wijngaard Agthuysen oftewel 'De Vier Ambachten' die naast wijnmaker ook testlokatie is voor 500 nieuwe druivenrassen. Op de gok heb ik 2 flesjes laten bezorgen, één om voor te proeven en één voor de proeverij zelf. Interessant om eens persoonlijk langs te gaan...

1. Apostelhoeve Auxerrois 2009. Wat mij persoonlijk opviel is dat de Auxerrois 2009 behoorlijk wat meer restzoet heeft in vergelijking met de Auxerrois van 2006 / 2007 die ik geproefd heb.
Geur en smaak van wit fruit, peer en appel in behoorlijk rijpe vorm. Omdat de Auxerrois doorgaans licht en friszuur smaakt had ik een zachte lichte geitenkaas 'Seller sur Chere' meegenomen, maar gezien het aanwezige restzoet in de wijn heb ik de Hollandse garnaaltjes (aangemaakt met een beetje mayonaise/yoghurt/bieslook) erbij laten proeven. Lekker!
2. Apostelhoeve Müller Thurgau 2009. De druif Müller Thurgau wordt ook wel 'Rivaner' genoemd. Dit is een elegante, droge witte wijn met geur van citrusvruchten, voorjaarsbloemetjes en kruiden. Inmiddels heb ik de Riesling 2009 thuis ook geproefd en ik moet zeggen dat, van de Apostelhoeve wijnen van 2009, ik de Müller Thurgau het mooist vind qua balans, elegantie en complexiteit.
3. St. Mauritius Chardonnay 2007. De druiven zijn volledig biologisch verbouwd en de wijn is met veel geduld en aandacht gemaakt op basis van spontane gisting, rijping in RVS tank voor de fruitigheid en Sur lie voor comlexiteit. Daarna heeft een deel van de wijn in nieuwe houten vaten gerijpt. Vorig jaar werd me bij de aankoop gezegd dat de wijn eigenlijk nog een jaar op fles moest rijpen, maar ik was destijds ongeduldig en heb een fles meegenomen naar de W&W wijnclub waar de wijn totaal zoek was in smaak en geur. Erg jammer, maar wel leerzaam want nu hebben we in de wijnkring weer een fles geproefd en nu kwam er een mooie lichte toasty geur naar voren en smaakte de wijn zacht, vol en verrassend mooi. Een stukje Brugse Blomme erbij, een halfharde Belgische kaas, erg goed past bij Chardonnays met lichte houtrijping.
4. St. Mauritius Pinot Noir 2007. Deze wijn had een licht muffe geur en heel weinig smaak,d us bleek helaas niet meer goed te zijn. Ik heb nog een fles liggen die we dus snel open gaan maken om te kijken of die wèl goed is. Want ik twijfel nog steeds of de wijn nu kurk had of gewoon te oud.
5. De 4 Ambachten Rode Druivelaere Nederpord. Dessertwijn gemaakt van druivenras 'Maréchal Foch'. Na een korte gisting, waardoor veel restsuikers achterblijven, wordt alcohol toegevoegd tot 18%. De wijn heeft een kruidige geur, waar de alcohol wel straf naar voren komt. Maar juist heel zacht in smaak, richting pruimenlikeur en ingemaakte kersen. Hierbij Amarene bonbons van Chocolaterie De Lelie, MMMMMmmm!

Volgende maand: Port proeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten