Doorgaan naar hoofdcontent

Assortimentsproeverij 26-9

Na mijn start als ondernemer in wijn eind 2009 heb ik nog niet eerder een assortimentsproeverij gehouden. Afgelopen zondag 26 september was de eerste keer, eigenlijk omdat ik nu pas het idee heb dat mijn assortiment volwassen genoeg is. De opkomst was goed en de reacties erg enthousiast. Van mijn kant was het erg interessant om de smaak van de mensen te leren kennen en de gewenste twinkeling in de ogen te zien bij een ontdekking.

Onderstaand de wijnen die op de proeftafel stonden:
  1. Voirin Jumel Blanc de Blancs Grand Cru dus 100% Chardonnay Champagne
  2. Henry Brochard 'Le Chant des Fleurs' Een lichte, frisse, stuivende Sauvignon Blanc uit de Loire (Jardin de la France)
  3. A&M Quenard Chignin-Bergeron 'Les Terrasses' uit de Haute Savoie. Een rijke, volle witte wijn van 100% Bergeron (=Roussanne). Uitgesproken van smaak, dus mensen die het niets vonden en mensen die het geweldig vonden.
  4. Domaine Ramonet, Chassagne-Montrachet 2007. Nog maar 2 flessen van over en dan is deze mooie rode, rijpe Bourgogne (ook bij de importeur) op.
  5. Abbadia Ardenga, Rosso di Montalcino 2007. Volle, krachtige rode wijn van 100% Brunello (=Sangiovese).
  6. Chateau d'Anglès, La Clape Classique Blanc 2008. Frisdroge, minerale witte wijn van terroir La Clape, Languedoc
  7. Chateau d'Anglès, La Clape Classique Rosé 2009. Op één na best verkochte wijn door héle mooie prijs-kwaliteit verhouding. Frisdroge, minerale rosé van terroir La Clape, Languedoc
  8. Chateau d'Anglès, La Clape Classique Rouge 2007, fruitige, minerale rode wijn van terroir La Clape, Languedoc
  9. Niepoort Redoma Branco 2008. Mooie Portugese witte wijn met houtrijping, prachtig op dronk en in balans.
  10. Niepoort Redoma Rosé 2008. Mooie Portugese Rosé met houtrijping (!), heel vol van smaak om een biefstuk bij te eten en je vingers bij af te likken.
  11. Niepoort 'Gestolen Fiets' tinto 2007. Deze wijn heeft, alleen al door zijn naam, aantrekkingskracht, het etiket is een stripverhaaltje dat tot de verbeelding spreekt, de wijn is erg goed van smaak en kwaliteit en de prijs ligt onder de 10 euro. Geen wonder eigenlijk dat dit mijn best verkochte wijn is.
  12. Niepoort Vertente tinto 2007. Voller en krachtiger van smaak dan de Gestolen Fiets en daarom meer geschikt voor een rijke maaltijd.
  13. Leo Hillinger Small Hill Sweet 2007. Een Trockenbeerenauslese uit Oostenrijk. Erg geliefd en bij ons nu uitverkocht.
  14. Barbeito Madeira BOAL Reserva 5 years old. Een zachte medium sweet Madeira. Pas ontdekt, bijzondere kwaliteit en erg geliefd.
  15. Barbeito Madeira Colheita 1995 Single Cask. Ook een medium sweet Madeira, maar meer uitgesproken en intens dan de BOAL.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.