De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 17 oktober 2010

Wijnen bij het Floris menu

Zaterdagmiddag, buiten is het koud, ik heb 's ochtends veel in en om het huis gedaan en zoontjelief slaapt. Een perfect moment om even op de bank te kruipen met de nieuwste Delicious. En deze heb ik echt van voor tot achter met veel interesse gelezen omdat het deze maand gaat over mijn favoriete onderwerp ´Wijn & spijs'. Interviews met vakmensen die veel tips weggeven. Zelf weet ik al aardig wat, maar leer graag wat bij en smul ook graag mee door alle geslaagde wijnspijscombinaties te lezen.

Chefkok Floris Versluijs geeft bijvoorbeeld een aantal recepten prijs in een mooi menu, waar sommelier Margot Los de wijn bij heeft uitgekozen. Leuk om thuis deze gerechten voor vrienden of familie klaar te maken en te verwennen met precies de juiste wijnen.

Jammer alleen dat je voor elke wijn naar een andere winkel moet! Dus heb ik in mijn assortiment gekeken welke alternatieven er in De Smaakboutique beschikbaar zijn. Ik kom op het volgende uit:

Het eerste gerecht is een oester met hangop van geitenyoghurt, limoen en koffie. De wijn die erbij geadviseerd wordt is Blanc de Blanc Champagne Extra brut van Fallet Prévostat die bloemig, rond, ziltig en fris is zoals ook dit oestergerecht. Ons alternatief: Voirin Jumel Blanc de Blanc Champagne brut.
Het 2e gerecht is een geroosterde coquille met peultjes, granaatappel, schaaldierschuim en boekweit. Margots wijnadvies is 'La Faite' (Saint Mont), een wijn van inheemse druivenrassen uit Zuid Frankrijk met wat houtrijping en frisse zuren. Ons alternatief: wat mij betreft kan de Blanc de blancs Champagne hierbij ook prima doorgedronken worden, maar de Wagner Stempel Riesling trocken 2008 kan ook heel goed het zilte, friszure en romige van het gerecht aan.
Het hoofdgerecht is varkenswang en -tong met structuren van bloemkool en uiencompote. Margots wijnadvies is de Spätburgunder 2008 van Shelter winery, Haus-Bert Espe und Silke Wolf uit Baden. Ons alternatief: Bergdolt Spätburgunder 2007 uit de Pfalz.
Het nagerecht is een Chocoladeganache met frambozen, lavendel en basilicum waarbij een mooie Beerenauslese 'Kracher' uit Burgenland, Oostenrijk wordt aanbevolen. Ons alternatief is een versterkte wijn (dus minder licht qua alcohol) die veel rood fruit en frisse zuren in zich heeft en ook heel mooi combineert met rood fruit en chocolade, nl. de Castaño Dulce Monastrell 2006.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten