De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 14 november 2010

Wijn bij Delicious. december 2010

Heerlijk om even met een kooktijdschrift te gaan zitten en recepten door te lezen. Ik kan het dan niet laten om te bedenken welke wijn bij welk recept zou passen (beroepsdeformatie). Met de feestdagen voor de deur zijn is het handig en gezellig om wat recepten uit te proberen en eventueel alvast wijn in huis te halen die bijzondere recepten nog beter tot hun recht laten komen.

Al bladerend door de Delicious. van december kom ik erachter dat de Chateau d'Anglès blanc en rosé heel breed inzetbaar zijn, dus goed te combineren met veel (o.a. vegetarische) gerechten. Misschien is het een idee om daar een dinerpakket van te maken, denk ik nu...

De Chateau d'Anglès blanc 2008 kan bijvoorbeeld goed bij de zalm-kruidenfilopakketjes op bladzijde 97 en bij de 'in witte wijn en kruiden gebraden kip' op blz 39. Op blz 36 staat een mooie vegetarische spinazie-brie-paddestoelentaart, lijkt me er ook lekker bij.

De Chateau d'Anglès rosé 2009 zou ik met een gerust hart bij het feestelijk vega-menu inzetten omdat deze zowel bij de warme aubergine-granaatappelsalade met harissa en geitenkaas past, als bij de tomaten basilicum risotto. Bij de fruittaart met pruimen kan dan een kop koffie of thee ;)

Er staat ook een 'vega Wellington' in, wat natuurlijk een vegetarische variant is van beef Wellington. De vega Wellington is gevuld met paddenstoelen en pompoen, met vegajus erbij. Uitdagend gerecht voor een wijnspijscombinatie omdat het een gerecht is met zowel zoete, rijpe, als frisse ingredienten waarmee je rekening moet houden. De Bergdolt Spätburgunder is denk ik te licht van smaak om ernaast te zetten. De Oxford Landing GSM heeft een wat hogere smaakintensiteit en toch ook een licht zoetje, dus die lijkt me meer geschikt.

Nu ga ik nog verder uitvogelen welke wijn het beste bij de Eend met vijgen, roulade de porc à l'orange en konijn uit de oven past. Ik denk dat ik het bij Niepoort ga zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten