Doorgaan naar hoofdcontent

Wijn bij Delicious. december 2010

Heerlijk om even met een kooktijdschrift te gaan zitten en recepten door te lezen. Ik kan het dan niet laten om te bedenken welke wijn bij welk recept zou passen (beroepsdeformatie). Met de feestdagen voor de deur zijn is het handig en gezellig om wat recepten uit te proberen en eventueel alvast wijn in huis te halen die bijzondere recepten nog beter tot hun recht laten komen.

Al bladerend door de Delicious. van december kom ik erachter dat de Chateau d'Anglès blanc en rosé heel breed inzetbaar zijn, dus goed te combineren met veel (o.a. vegetarische) gerechten. Misschien is het een idee om daar een dinerpakket van te maken, denk ik nu...

De Chateau d'Anglès blanc 2008 kan bijvoorbeeld goed bij de zalm-kruidenfilopakketjes op bladzijde 97 en bij de 'in witte wijn en kruiden gebraden kip' op blz 39. Op blz 36 staat een mooie vegetarische spinazie-brie-paddestoelentaart, lijkt me er ook lekker bij.

De Chateau d'Anglès rosé 2009 zou ik met een gerust hart bij het feestelijk vega-menu inzetten omdat deze zowel bij de warme aubergine-granaatappelsalade met harissa en geitenkaas past, als bij de tomaten basilicum risotto. Bij de fruittaart met pruimen kan dan een kop koffie of thee ;)

Er staat ook een 'vega Wellington' in, wat natuurlijk een vegetarische variant is van beef Wellington. De vega Wellington is gevuld met paddenstoelen en pompoen, met vegajus erbij. Uitdagend gerecht voor een wijnspijscombinatie omdat het een gerecht is met zowel zoete, rijpe, als frisse ingredienten waarmee je rekening moet houden. De Bergdolt Spätburgunder is denk ik te licht van smaak om ernaast te zetten. De Oxford Landing GSM heeft een wat hogere smaakintensiteit en toch ook een licht zoetje, dus die lijkt me meer geschikt.

Nu ga ik nog verder uitvogelen welke wijn het beste bij de Eend met vijgen, roulade de porc à l'orange en konijn uit de oven past. Ik denk dat ik het bij Niepoort ga zoeken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.