De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 7 november 2010

Wijnkring 4 november

Thema van de wijnkring 4 november was 'Taarten & Wijn'. Normaal proeven we met de wijnkring een stukje kaas oid bij een wijn, maar dit keer proefden we 4 verschillende taartjes (hartig en zoet) en bij elk taartje 2 wijnen om te beoordelen welke wijn het beste bij het taartje past. Esther van Les Gateaux, die de taarten heeft verzorgd, vertelde zelf vol vuur over de taarten en de winkel en ik heb met liefde de wijnen toegelicht. Als een wijn en een gerecht het beste in elkaar naar boven halen, spreek ik van een huwelijk en deze avond hebben we maar liefst 2 huwelijken gesloten..

Als eerste hebben we een hartige taart met pompoen, courgette, munt en ras el hanout (marokkaans kruidenmengsel) geproefd met Le Chant des Fleurs Sauvignon Blanc 2009 en La Clape Classique blanc 2008 van Chateau d'Anglès. In het vegetarische taartje zijn veel frisse ingrediënten verwerkt en geeft de pompoen een klein zoetje mee die de frisse zuren Sauvignon Blanc wat harder naar voren laat komen. Als je veel van friszure wijn houdt, dan heeft dit de voorkeur. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar La Clape Classique blanc, wat wel een droge wijn is maar met een tikkeltje (venkel) zoet die de taart nog rijker liet smaken.

Als tweede proefden we een hartige taart met witlof en komijnenkaas. Heel verrassend en uitgesproken van smaak. Hier moeten we rekening houden met het bittertje van de witlof en het kruidige van de kaas. De Wagner Stempel Riesling trocken 2008 heeft een bittertje in zijn mineraliteit en voldoende smaakintensiteit om de komijnenkaas aan te kunnen. Veel liefhebbers voor deze combinatie, inclusief ikzelf. La Clape Classique rosé is erg lekker op zichzelf en smaakt prima bij het taartje, maar haalde niet het beste uit de witlof naar boven.

Als derde proefden we een krachtige wildragouttaart van haas, hert, everzwijn en kangoeroe. Zelf was ik erg nieuwsgierig hoe de Niepoort Redoma rosé hierbij zou smaken. Omdat deze rosé van smaakvolle druiven is gemaakt en ook nog houtrijping heeft gehad, is dit een hele volle, rijpe wijn die je met een gerust hart bij rood vlees kunt inzetten. De wijn blijft goed smaken alleen raakt wel op de achtergrond bij dit krachtige gerecht. La Clape Classique rouge 2007 (van Syrah, Grenache en Mourvèdre) houdt goed stand en smaakt zacht en fruitig bij de taart. Het is echter geen huwelijk, maar meer het type tussenvriendje/vriendinnetje.

Als laatste proefden wij een desserttaartje met kastanjes, Australische rum, kaneel en crème fraîche. Nadat we er een Australische zoete muscat van Chambers bij hebben geproefd, concluderen we dat we hier liever een bolletje kaneelijs naast hadden gehad dan een wijn.

Toch vind ik een score van 2 huwelijken en 1 tussenvriendje niet slecht...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten