Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnkring 4 november

Thema van de wijnkring 4 november was 'Taarten & Wijn'. Normaal proeven we met de wijnkring een stukje kaas oid bij een wijn, maar dit keer proefden we 4 verschillende taartjes (hartig en zoet) en bij elk taartje 2 wijnen om te beoordelen welke wijn het beste bij het taartje past. Esther van Les Gateaux, die de taarten heeft verzorgd, vertelde zelf vol vuur over de taarten en de winkel en ik heb met liefde de wijnen toegelicht. Als een wijn en een gerecht het beste in elkaar naar boven halen, spreek ik van een huwelijk en deze avond hebben we maar liefst 2 huwelijken gesloten..

Als eerste hebben we een hartige taart met pompoen, courgette, munt en ras el hanout (marokkaans kruidenmengsel) geproefd met Le Chant des Fleurs Sauvignon Blanc 2009 en La Clape Classique blanc 2008 van Chateau d'Anglès. In het vegetarische taartje zijn veel frisse ingrediënten verwerkt en geeft de pompoen een klein zoetje mee die de frisse zuren Sauvignon Blanc wat harder naar voren laat komen. Als je veel van friszure wijn houdt, dan heeft dit de voorkeur. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar La Clape Classique blanc, wat wel een droge wijn is maar met een tikkeltje (venkel) zoet die de taart nog rijker liet smaken.

Als tweede proefden we een hartige taart met witlof en komijnenkaas. Heel verrassend en uitgesproken van smaak. Hier moeten we rekening houden met het bittertje van de witlof en het kruidige van de kaas. De Wagner Stempel Riesling trocken 2008 heeft een bittertje in zijn mineraliteit en voldoende smaakintensiteit om de komijnenkaas aan te kunnen. Veel liefhebbers voor deze combinatie, inclusief ikzelf. La Clape Classique rosé is erg lekker op zichzelf en smaakt prima bij het taartje, maar haalde niet het beste uit de witlof naar boven.

Als derde proefden we een krachtige wildragouttaart van haas, hert, everzwijn en kangoeroe. Zelf was ik erg nieuwsgierig hoe de Niepoort Redoma rosé hierbij zou smaken. Omdat deze rosé van smaakvolle druiven is gemaakt en ook nog houtrijping heeft gehad, is dit een hele volle, rijpe wijn die je met een gerust hart bij rood vlees kunt inzetten. De wijn blijft goed smaken alleen raakt wel op de achtergrond bij dit krachtige gerecht. La Clape Classique rouge 2007 (van Syrah, Grenache en Mourvèdre) houdt goed stand en smaakt zacht en fruitig bij de taart. Het is echter geen huwelijk, maar meer het type tussenvriendje/vriendinnetje.

Als laatste proefden wij een desserttaartje met kastanjes, Australische rum, kaneel en crème fraîche. Nadat we er een Australische zoete muscat van Chambers bij hebben geproefd, concluderen we dat we hier liever een bolletje kaneelijs naast hadden gehad dan een wijn.

Toch vind ik een score van 2 huwelijken en 1 tussenvriendje niet slecht...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.