De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


woensdag 10 november 2010

Winemakers diner Montes

'Happy people make happy wines' is één van de dingen die de Chileense wijnmaker Montes tijdens het Wine makers diner in restaurant de Prinsenkelder heeft verklaard. Er wordt bijvoorbeeld mooie muziek gedraaid tijdens het werk, zodat de sfeer goed is en alles in het werk wordt gesteld om samen een mooie wijn te maken. Andersom is het ook waar, want een mooie wijn kan mij ook zielsgelukkig maken. Bovendien is het zo dat als goede wijn in een gezellige warme sfeer wordt geproefd, deze altijd nog beter zal smaken. De wijnen die gisteren geschonken werden waren dan ook stuk voor stuk enorm vriendelijk, harmonieus en smaakvol.

Het hele restaurantgedeelte van De Prinsenkelder was gevuld met 80 (!)mensen die waren uitgenodigd door hun wijnhandel. Er waren ongeveer 3 wijnhandels met hun relaties aanwezig, waaronder wijnhandel De Helm uit Pijnacker waar ik bij aan tafel zat. Lekker genieten en meningen uitwisselen over de wijn en de combinatie met het eten. Enorm knap hoe al de gasten op tijd hun gerechten kregen die ook nog eens perfect van smaak waren.

Het apéritif ben ik bekend mee, dat is de Montes Cherub Syrah rosé 2009, een hele volle ronde rosé van Syrah druiven. De donkerroze kleur van deze rosé is de hele avond niet van mijn wangen weggeweest. Heerlijk begin.

Het eerste gerecht is een combinatie van gerookte zalm, gerookte zwaardvis en garnalen geserveerd met een compositie van crème fraîche. Hierbij komen 2 Montes Sauvignon Blancs. De reserva 2010 met een mooie frisse lichte smaak, zachte zuren en mooi in balans, verandert niet van karakter bij het gerecht. En de Limited selection 2009 met een hele rijpe geur en wat vollere smaak, wordt bij het gerecht bijna net zo lichtvoetig als de reserva 2010. Maar de limited selection met de gerookte zwaardvis komen héél mooi uit samen.

Het tweede gerecht is een licht gebakken kabeljauw op een bedje van rijst met een zachte saffraansaus. Daarbij 2 Montes Chardonnays. De reserva 2009 (6 maanden in eiken gerijpt) en de Alpha 2008 (12 maanden houtrijping). Even heel technisch gesproken vond ik de reserva een relatief strak mondgevoel geven en weinig filmend en zou ik verwachten dat deze niet samen zou gaan met de boterige saffraansaus. Het tegendeel was waar. De reserva blijft overeind en maakt het gerecht frisser. De Alpha ligt wel in het verlengde van de smaken, maar gaat er overheen qua smaakintensiteit. Toch zou je met elke wijn helemaal blij zijn als je ze in een restaurant geschonken krijgt bij dit gerecht, dus het zijn subtiliteiten.

Het derde gerecht is een lamskoteletje met zachte thijmsaus. Hierbij 2 Montes Cabernet Sauvignons, namelijk de Reserva 2008 en de Alpha 2008. De reserva is héél vol van rijp fruit en zacht van smaak en de Alpha komt iets jonger over, met iets meer tannines, maar dan nog van fluweel. De Reserva en het gerecht 'gaan naadloos in elkaar over' zei mijn buurvrouw en dat klopt. De Alpha gaat er iets overheen in smaakintensiteit, maar overheerst niet in mijn opinie. De Alpha heeft daarom mijn voorkeur, omdat deze het wat speelser maakt.

Het lekkers houdt maar niet op... Het vierde gerecht is een hertenfilet geserveerd met paddestoelen in lichte wildsaus. De wijnen van Montes die erbij komen zijn de Alpha Carmenère 2007 en de Montes Purple Angel 2007. De laatste heb ik niet voor niets als afbeelding bij dit bericht geplaatst, want dit is liefde, wat een wijn! Ik ben zelfs compleet vergeten de Alpha Carmenère (niets mis mee..) nog verder te proeven omdat ik volledig in de ban was van de Purple Angel die trouwens gemaakt is van Carmenère en Petit Verdot. Proefnotities heb ik niet gemaakt, maar in mijn herinnering proefde mijn hele mond mee, dus heeft deze wijn wat we noemen een heel 'breed smaakpalet', is ze heel rijk van smaak en verleidelijk. Supermooi met de hertenfilet. Alleen maar van genoten.

Als laatste een verse rijpe ananas met geitenkaas en honingsaus en ananasijs. Van de geitenkaas moet ik eerlijk zeggen dat ik die niet begrijp, maar de rest was heerlijk. Vooral samen met de Montes Late Harvest 2008 Gewürztraminer.

Op dit punt van de avond kan ik alleen nog maar denken 'kvinmgwoonlekkr'... Na de koffie met bonbons en wat gezellig nakletsen is het gelukkig nog maar een paar stappen naar huis rond middernacht en denk: I'm happy, thank you happy wines!

Notitie 2015: Zelf eens proeven? De wijnen kunnen besteld worden via Montes, een Nederlandse webwinkel.

1 opmerking: