Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit juli, 2010 tonen

Boucle d´Avize

Tijdens ons verblijf in de Champagne hebben we de Boucle d´Avize gedaan. Een rondwandeling van Cramant naar Avize en vice versa, door bossen en wijngaarden. In Avize liepen we langs de Champagnemaker Gauthier Dhondt die Champagne maakt onder de naam ´ Veuve J. Lanaud ´. Eerder dit jaar kwam ik deze zelfde Champagne tegen op de Salon Mer et Vignes in Brussel en kon het daarom niet laten om even binnen te lopen. Niet zonder succes, want we worden vriendelijk ontvangen, kregen een rondleiding door hun Cave die 12 meter onder de grond ligt en een constante temperatuur heeft van 10 graden. Dat is ongeveer de temperatuur die we de week ervoor in de Auvergne bovengronds hadden... In de cave véél ruimte, ook een stukje cave met tralies en een kleine Dom Perignon, waar de Marie Josephine van 1998 ligt. We hebben de 3 mooiste (naar onze smaak) meegenomen, een Brut , een Blanc de blancs Cuvee Petrosses en Marie Josephine 2002 . Ik weet nog wel dat ik op de terugweg heel anders naar de straten va

Twitter

Zojuist mijn eerste 'Tweet' de lucht ingestuurd met mijn nieuwe Twitter account. Best spannend, ben erg benieuwd wat ik er zal vinden en wie mij zal vinden. In ieder geval ben ik van plan lekkere ontdekkingen te tweeten. Wil je me volgen? Onderaan deze blog even de 'follow me' button aanklikken.

Wijnkring juli 2010

Afgelopen vrijdag in Het Meisjeshuis hebben we de wijnkring buiten op het terras gehouden vanwege het zonnige, warme weer. Qua hapjes heb ik het niet te gek gemaakt i.v.m. de tropische temperaturen, dus niet bij elke wijn een andere spijs, maar wel leuke combinaties gemaakt. Het thema dit keer: de vineuze Tour de France : 7 en 8 juli werden de etappes Cambrai-Reims en Epernay-Montargis gereden. De wijn die hier bij past: Voirin Jumel Blanc de blancs Grand cru . Een èchte Champagne van 100% Chardonnay uit de Côte des Blancs. Een aantal weken geleden ter plaatse ontdekt en ook in Nederland smaakt ze weer super. Soms gebeurt het namelijk dat tijdens de vakantie een wijn fantastisch smaakt en thuis niet meer... Door de Chardonnay heel fruitig, groene appeltjes, onrijpe kruisbessen, honing in de neus. Wel droog (brut), maar niet hard in zuren. Fijne mousse die lang aanhoudt. Het hartige taartje met zeevruchten en groenten van Les Gateaux smaakt er perfect bij. Bij de etappe van 9 juli

Bezoek Comtesse Lafond

Na ons bezoek aan Mercier zijn we naar de overkant van de Avenue de Champagne gegaan om een compleet tegengestelde ervaring te hebben. Hier krijgen we persoonlijke aandacht, een proeverij onder de parasol op het enorme landgoed van het - ik kan niet anders zeggen - schàttige kasteeltje. Een paar jaar geleden hebben wij hier een rondleiding door het kasteel en de onderliggende kelders gehad. Erg bijzonder, maar we hadden na Mercier even geen behoefte aan nog een rondleiding. Zoonlief kon even naar hartelust rondrennen terwijl mama nog even nipt van de ene mooie Champagne na de andere. Proefbeetjes kennen ze in de Champagne geloof ik niet, maar gelukkig hoefde ik niet te rijden. Ik heb opnieuw de Champagne Comtesse Lafond Brut geproefd die een mooie honingaroma heeft in geur en smaak, heerlijke parelling en de nieuwe Blanc de blancs die een lichter honingtoontje heeft en frisser in smaak, ook hier een zachte kleine mousse. Houd ik van... De millésimé 1998 is nog steeds mooi van smaak

Bezoek Mercier

Ons excuus is dat zoontjelief het leuk zal vinden om in een treintje door de grotten van Mercier te rijden, maar stiekem vinden papa en mama zo'n echte 'tourist trap' natuurlijk ook gewoon leuk. Vorige keer dat wij in de Champagne waren hebben wij dat, nog zonder kind, bij Piper Heidsieck gedaan. In afwachting van onze gids hebben we zoontjelief nog even flink rond laten bewegen, trapjes op en af. Dan is het namelijk makkelijker om hem later braaf op schoot te laten zitten... Het ritje met de lift 30 meter naar beneden vond hij al indrukwekkend. Daar is een soort panorama achter het glas te zien met mensen in een luchtballon en later een soort wassenbeelden die de Champagneflessen draaien. Om dat extra leuk te maken zong ik zachtjes 'handjes draaien' van K3. Ik twijfel wie dat leuker vond, ons zoontje of de Belgen in de lift... Gelukkig was het donker... ;) Vanuit het treintje veel bedrijvigheid te zien van mannen op karretjes die Champagne heen- en weer rijden door

Boucle de Cramant

Nu het 32 graden is buiten, kan ik het me bijna niet meer voorstellen dat we 2,5 week geleden nog met fleecetrui aan aan het wandelen waren. Ik zag het net nog even op de foto´s en lees terug in mijn notities dat het 15 graden en bewolkt was. Perfect weer voor de ' Boucle de Cramant ' met zoontjelief in de draagzak. Voortdurend uitzicht over de wijnheuvels van de Côte des Blancs, wandelend langs en over de kalkbodems en het witte krijt. Kort na vertrek mooi zicht op Cramant en halverwege het rondje op Avize . Vlakbij Epernay hebben we de Leclerc supermarkt ontdekt waar fantastische verse vis uitgestald ligt, een enorme groente-afdeling is (uitzonderlijk in Frankrijk), een goede slager en een traiteur. Helemaal uitzonderlijk is dat deze winkel ook tussendemiddag openblijft. In de namiddag hebben we onze huisbaas en Champagneproducent Voirin Jumel bezocht om te proeven. We hebben maar niet verklapt dat we afgelopen zaterdag een aangebroken doos Grand cru in de bezemkast hebben ge

Tour de France door Champagne

Nu ik het gisteren toch over Champagne had: vandaag gaat de etappe van de Tour de France van Cambrai naar Reims en morgen wordt van Épernay naar Montargis gereden. Als we Champagne nu eens buiten oud&nieuw willen drinken is nu hèt moment! Al was het gisteren ook wel een mooie avond voor knallende kurken nu ons kleine kikkerlandje in de finale van het WK mag gaan spelen... Aangezien wij 2 weken geleden nog in Épernay zijn geweest en daar ook flink hebben rondgetourt, ga ik er morgen in ieder geval lekker voor zitten om te zien welke beelden ik herken. Over een aantal dagen komen ze dan aan in de Loire Vallei (mooi moment om een Sancerre te drinken) dan op naar de Haute Savoie waar ze ook hele mooie wijnen blijken te maken. Smakelijk weekje zo!

Champagne

De laatste week van onze vakantie in Frankrijk hebben wij doorgebracht in Cramant, een 'Côte des Blancs' dorp onder Epernay. We verbleven in een pasverbouwde gîte aan de Rue de la libération. Aan de voorkant smalle stoepen en te snelrijdende auto's, maar daar stond wel veel moois tegenover... Bijvoorbeeld het prachtig uitzicht vanaf ons dakterras op de wijnheuvels van de Côte des Blancs, waar de Chardonnay druiven voor de Champagne productie groeien en waar we ook vanuit onze gîte zo doorheen konden wandelen (zie boven). Dat de dorpsbakker de buurman was, is een luxe die we zelfs thuis niet hebben. Èn een dorp vol Champagneproducenten waar je welkom bent om te komen proeven. Het weer werd eindelijk zomers en zoontjelief kon elke dag in het opblaaszwembadje rondspetteren. De Leclerc supermarkt die tussendemiddag ook gewoon open was: ideaal.

Doe mee en WIN!

Een oproep van het Productschap Wijn om 15 minuten van je tijd te investeren in een enquête over de aankoop van wijn. Er vallen zelfs prijzen mee te winnen, dus het kan de moeite lonen. De uitnodiging tot deelname: "Graag nodigen wij u uit deel te nemen aan een online enquête over het kopen van wijn. Invullen van de enquête duurt ongeveer 15 minuten, u kunt hieraan beginnen wanneer het u uitkomt. Kent u iemand die naar uw mening voor deelname in aanmerking komt, wijs hem of haar dan gerust op deze uitnodiging. Minimumleeftijd voor deelname aan de enquête is 16 jaar. Prijzen Onder de deelnemers worden mooie prijzen verloot, doe dus mee en misschien bent u een van de gelukkige winnaars! 50 x Tijdschriftabonnement naar keuze U kunt kiezen uit meer dan 60 verschillende titels, met de waardecheque met unieke code bepaalt u zelf wanneer het abonnement ingaat. 28 x Glasservies Selection van Royal Leerdam Elke servies bevat 12 wijnglazen geschikt voor rode, witte en rosé wijn. De glazen

Uitzicht vanaf de Puy de Dôme

Puy de Dôme

Donderdag 17 juni (droog weer en rond 17 graden) zijn we met zoontjelief in de rugdrager de Puy de Dôme op gelopen. Pittige wandeling, conditioneel gezien dan, met fantastisch uitzicht op de 'jonge' vulkanen. Het uitzicht op de grote stad Clermont Ferrand was ook bijzonder. Ik herinner me vooral de zwarte kathedraal in het midden. Als je dan hijgend en zwetend boven aankomt en het restaurant is dicht dan ben ik lichtelijk teleurgesteld, maar gelukkig is afdalen een peuleschil en kunnen we onderaan de Puy wel een lekkere Salade Berger eten met aardappel gegratineerd met st. Nectaire kaas en gedroogde ham. 's Avonds een pastei van gevogelte gegeten. Die kun je versgebakken kopen, hoeft alleen maar in de oven en smaakt goed!

Linzen

In Holland eten we bij koud weer weleens bruine bonen met rookworst. Woensdag 16 juni was wel de donkerste, natste en koudste dag van onze vakantie. En hoe moeilijk het thuis ook is om elke dag te verzinnen wat te eten, op vakantie is het nog lastiger omdat het keukenkastje van thuis met alle kruiden en toestanden afwezig is. Linzen is in ieder geval iets wat we veel gezien hebben in Frankrijk en linzen met worst, spek en spiegelei schijnt typisch Auvergnat te zijn. Ici le résultat.... Een echte boerenmaaltijd in de categorie 'niet meer doen'. We dronken er een rode wijn bij uit Chateaugay 'Terre&Fusion' geheten. Een Côte d'Auvergne van 5,20 in de supermarkt.

Kaasboerderij GAEC l'Oiseaux

Kijk deze dan! Als dit geen scharrelvarkens zijn... Dezelfde dag dat we naar Boudes zijn geweest, hebben we (na het middagslaapje van zoonlief) GAEC l'Oiseaux bezocht. Een boerderij op 1000 meter hoogte in de Monts Dores, waar de varkens, schapen, lammetjes, koeien en kalfjes de ruimte hebben en waar ze zelf hun kaas, yoghurt en vlees produceren. Heel Yin Yang en toch een tikkeltje confronterend om het lieflijke tafereeltje buiten te zien, maar ook het abattoir... Reden te meer om nog wat vaker scharrel vlees te kopen. We zijn vriendelijk ontvangen door de eigenaar/boer waar we heerlijke St. Nectaire kaas , yoghurt en terrine van lam bij hebben gekocht. De St. Nectaire is een halfharde rauwmelkse koekaas die 4-8 weken rijpt in een grot van vulkanisch gesteente. De geur is dan ook héél aards en de smaak rijp en vol. De yoghurt met wilde myrtilles was bijna drinkyoghurt, maar oh zo lekker.

Côte d'Auvergne - Boudes

Dinsdag 15 juni zijn we naar Boudes gereden om 2 wijnboeren te bezoeken. De Côte d'Auvergne wordt niet echt genoemd in de wijnboeken en -atlassen en dat komt waarschijnlijk omdat er maar zeer weinig wijn vandaan komt die ook nog eens voornamelijk in de plaatselijke supermarkten terechtkomt. Het is onderdeel van de Loire Vallei en hoort bij het subgebied Centre Loire. In/om het dorpje Boudes staat misschien zo'n 45 hectare wijngaard, dus dat is ook niet substantieel. Wat ik in de supermarkten en bij de wijnboeren geproefd heb, classificeer ik tot nu toe als onrijp, dun en weinig aromatisch. Omdat we een week geleden hoger in de Loire Vallei waren, kon ik goed het verschil in klimaat merken. Het loopt in dit gebied zeker een maand achter, maar volgens de boer wordt er slechts een week later geoogst dan in de Beaujolais, waar dezelfde druiven groeien. Als ik de guide Hachette en de boer moet geloven zit er wel potentieel in, dus heb ik wel wat flessen rode Boudes wijnen uit oogst

St. Nectaire - het stadje

Nadat we op zondag een wandeling van 5km hebben gemaakt rond Lac Pavin (kratermeer), hebben we maandag 14 juni een rondwandeling van anderhalf uur door St. Nectaire gemaakt. Het oude centrum met het mooie Romaanse kerkje zie je hier op de foto.

Auvergne

De tweede week van onze vakantie in Frankrijk hebben wij doorgebracht in Freydefont, aan de rand van het nationale 'parc des volcans'. Voordeel van het wisselvallige weer dat we hier gehad hebben is dat het niet te warm is geweest om de Puy de Dome op te wandelen en andere wandelingen te maken. Culinair gezien is het een ontdekkingsreis geweest op het gebied van St. Nectaire kaas en wijnen uit de Côte d'Auvergne waar ik het bestaan niet vanaf wist...

Vineus Tourpakket 2010

Het vineuze Tourpakket 2010 is rond. Het is een wijnpakket geworden met 6 flessen uit de Champagne, Loire Vallei, Haute Savoie, Gascogne en Bordeaux. Dat wordt extra genieten van de Tour de France! Voor meer informatie zie: Tour de France in wijn.

Tour de France Rotterdam

Vandaag begint de proloog van de Tour de France 2010 in Rotterdam! Zelf ben ik geen sportfan, maar de Tour is een traditie. Het is altijd mooi om te zien waar de wielrenners rijden, want soms ben je op die plek op vakantie geweest, òf je ziet plekken waar je weleens naar toe zou willen. Rotterdam zijn we denk ik allemaal weleens geweest :) om te winkelen, uit eten te gaan of om de skyline te bewonderen. Dit jaar heb ik met mijn neus in de atlas gezeten om de route van 2010 te volgen en daar wijnen bij te zoeken die uit die streken komen. Leuk werkje is dat, zeker als je daarna met je neus in je wijnglas kan om te testen of het goede wijn is.... Inmiddels heb ik een wijnpakket klaar dat bestaat uit 6 Franse wijnen uit de Champagne, Centre Loire, Haute Savoie (2x), Gascogne en als laatste maar zeker niet de minste: Bordeaux. Ben je geïnteresseerd om thuis bij diverse etappes een bijpassende wijn te drinken? Bestel het dan via De Smaakboutique webwinkel . Delftenaren hoeven geen vracht

Extra foto's Domaine du Taillis

In vervolg op het bericht in juni over Domaine du Taillis , hier nog wat extra aardbeien smulfoto's.

Kaasboerderij Val d'Osseux

Woensdag 9 juni was het in het Loiredal wisselvallig weer, regenachtig en rond 18 graden. Wij hebben daarom 's ochtends na het uitslapen een simpel uitstapje gemaakt door met de auto van Le Taillis naar Rouy te rijden (een kippeneindje..) en vandaar uit met de wandelwagen naar de kaasboerderij van Val d'Osseux te wandelen (1km). Reden dat we er langs wilden gaan is 'Le Nivernais au coeur fondant' die wij in de buurtsuper van Rouy kochtten. Een witte rauwmelkse verse koeienkaas die op geitenkaas lijkt, met een hartje zo zacht en romig als roomboter. Mooi uitzicht daar over de landerijen waar de bonte koeien grazen. Het is een flinke boerderij met een mini-winkeltje waar zij hun eigen kazen en verse eieren verkopen. In het winkeltje zijn wij gevallen voor de ' Tommette ', 'P'tit Paul aux fines herbes' en een chèvre. De Tommette is een rijpe halfharde koeienkaas met een rood/groene korst die heel aards geurt en goed smaakt! Nadat zoontjelief bij de