De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


dinsdag 18 januari 2011

Iberische kip

Het eerste recept dat ik heb klaargemaakt uit het kookboek 'Smaakvol en gezond koken met al je zintuigen' is een blijvertje: De Iberische kip! Manlief houdt erg van een gebraden kip en ik maak die graag klaar, liefst elke keer weer anders. Deze versie is licht pittig en heel sappig door de lekgeprikte citroen die ìn de kip gaat. Je hebt een ruime ovenschotel nodig om de aardappels eromheen te kunnen leggen. Typisch Spaans om de aardappels ongeschild te verwerken, hierdoor is de smaak optimaal.

Was 1 scharrelkip (1200-1500gr) vanbinnen en vanbuiten en dep droog met keukenpapier. Bestrooi de kip vanbinnen met wat zout en peper. Was 2 biologische citroenen. Prik één citroen rondom in met een vork en stop deze in de buikholte van de kip. Maak een pasta van 1/2 eetlepel piripirisaus (of tabasco), 1 eetlepel pimentón (of zoet paprikapoeder), 1/2 theelepel zout, 2 theelepels oregano en een scheut olijfolie. Bestrijk de kip vanbuiten met dit mengsel en laat dit een halfuurtje intrekken. Kwast hierna de kip nog 2 keer in (zet de kip tussendoor steeds koel weg). Verwarm de oven voor op 190 C. Snijd de andere citroen in parten. Was 1 kg vastkokende aardappelen en snijd ze met schil in kwarten, die je daarna nogmaals doorsnijdt. Leg de kip in een ruime ovenschaal met de borst omhoog, schik aardappelen eromheen en verdeel citroenparten ertussen. Zet de kip in het midden van de oven. Draai de kip na 20 minuten om, zodat de borstzijde naar beneden komt ivm met uitdrogen. rooster in nog 60 minuten gaar en bruin. (je kunt controleren of de kip gaar is door in het dikste deel van de poot een prikker te steken; is het vocht dat eruit komt helder, dan is de kip gaar).

We aten er een venkelsalade met sinaasappel en zwarte olijven bij uit hetzelfde kookboek en dronken er een wijn bij uit onze privé voorraad, zelf meegenomen uit de Loire: Serge Daguenau pouilly fumée. Heerlijk bij de kip, maar (detail...) de wijn maakte de sinaasappel in de venkelsalade bitter. Volgende keer probeer ik de Chateau d'Anglès La Clape Classique blanc, daar komen die smaken beter in terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten