De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


woensdag 23 februari 2011

Madeira en Port workshop 20-2

Afgelopen zondagmiddag had ik een gezellig aantal deelnemers bij elkaar voor de workshop 'Zoet Portugal' waar versterkte wijnen uit Portugal centraal stonden. Madeira van Barbeito en Port van Niepoort en bij elke wijn een bijpassend hapje. De reacties waren erg goed en ik denk dat er weer een aantal Madeira fans bijgekomen zijn...

Proefnotities:
  1. Barbeito Madeira VB lote 2 reserve is een medium dry blend van vintage Verdelho 2001 en Boal 2003 die apart al 5 jaar volgens de Canteiro methode hebben gerijpt en samen nog eens 2 jaar vanaf 2007. De kleur is goudgeel oranje. De geur die van frisse gedroogde appeltjes, walnoot en sinaasappelrasp. In feite is dit van de 3 Madeira's in deze rij de meest rijke als het gaat om complexiteit in geur en smaak, maar ik heb ze toch als eerste ingezet omdat ze het meest 'droog' (minder zoet) overkomt. We hebben er een hartig taartje van gemengde paddestoelen en spekjes bijgegeten. Erg lekker samen!
  2. Barbeito Madeira Rainwater 5 years old is een medium dry blend van diverse Tinta negra wijnen die 5-7 jaar volgens de canteiro methode gerijpt hebben in eiken vaten. Licht oranje-bruin en helder van kleur. Geur van appeltjes, noten en licht rokerig met in de smaak een zoete kruidige aanzet, prikkeling op de tong door samenspel van frisse zuren en alcohol, eindigend met een afdronk die op subtiele wijze doet denken aan appelstroop en laurierdrop. Hier had ik een Bourgondische grove paté bij van scharrelvlees die prima erbij smaakte, maar wel het zoet en de smaak van de Madeira meer naar de achtergrond liet verdwijnen en de zuren meer naar de voorgrond.
  3. Barbeito Madeira Boal 5 years old is de zachtste van deze 3 Madeira's. Ook medium dry en een blend van Boal wijnen die minimaal 5 jaar volgens de Canteiro methode hebben gerijpt. Goudgele amberkleur. Zoete kruidige geur van gestoofde appels, vanille, tikkeltje peper. Wordt aanbevolen bij bijvoorbeeld een stoofschotel van wild zwijn met Madeira in de saus en creme brulée van ganzenlever. Zelf heb ik er lamsfilet in een roomsaus van rozemarijn en sapa (most die gebruikt wordt als basis van balsamico) bij geserveerd die ook kruidig en zoetig is. Toch verbazingwekkend hoe Madeira bij dit soort gerechten ook past.
We hebben afgesloten met Niepoort Tawny Dee en een hartige taart van brie, walnoten en rozijnen (succesnummer!) en de Ruby dum met heerlijke pure chocolade bonbons met amarene kersenvulling.
In de herfst komen er weer nieuwe Madeira en Port workshops. Wil je op de hoogte blijven van de agenda? Schrijf dan in voor de Smaakboutique nieuwsbrief...
Volgende maand proeven we Riesling van droog tot edelzoet met amuses.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten