De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


woensdag 4 mei 2011

Kruidkoek met Arabische koffiechocolade & PX

Bij een proeverij van mijn leverancier heb ik een boekje meegenomen van Vinos de Jerez over alle types Sherry, hoe ze gemaakt worden en waarbij het lekker smaakt. Nu heb ik pas een (zoete) PX van Barbadillo aan mijn assortiment toegevoegd, waarvan bekend is dat die goed bij pure chocolade past. Maar met deze kruidkoektulband met koffie-chocoladeglazuur is het nóg lekkerder ...

Recept 4 personen:Oven voorverwarmen op 175 °C.
In kom 300 gr bloem, 1 zakje bakpoeder en 250 gr donkere basterdsuiker mengen. 1 ei erboven breken, 250 ml melk, 4 el PX Sherry en 1/2 tl zout toevoegen en met garde roeren tot glad beslag.
75 gr zachte noga (turrón) in kleine stukjes verdelen en door beslag scheppen. Beslag in 4 (met wat zachte boter) ingevette kleine tulbandvormpjes (of grote tulband) schenken en vormpjes 1 richel onder het midden in oven schuiven.
Kruidkoek in ca. 1 uur bruin en gaar bakken (satéstokje dat in de koek wordt gestoken, komt er droog uit!). Tulbandjes 10 min. laten afkoelen. Vorm verwijderen en koek op taartrooster verder laten afkoelen. Tulbandjes kunnen verpakt in aluminiumfolie dagen zeker 4-5 dagen bewaard worden.

Breek een reep pure chocolade in kleine stukjes en laat ze al roerende (pan op laag vuur) in kopje sterk gezette koffie smelten. Roer 1 tl Arabische koffiekruiden * erdoor en laat in pannetje afkoelen. Verdeel de chocoglazuur over de tulbandjes.


*)Arabische koffiekruiden: mengsel van 1 el kaneel, ½ el gemberpoeder, 1 tl gemalen kardemom en snufje zwarte peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten