De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


woensdag 13 juli 2011

Chateau de la Velle

Wijnbeleving
Als je bij de wijnboer logeert, kun je het begin van de wijn beleven. In juni hebben wij gelogeerd in Chateau de la Velle met uitzicht op de Clos (ommuurde wijngaard) de la Velle en de kleine tractortjes op hoge wielen die worden gebruikt voor het snoeien. Tijdens ons verblijf zijn de witte wijnen van oogst 2010 gebotteld op het binnenplein door de familie Darviot. Het gerinkel van de flessen klonk me als muziek in de oren.

Respect voor de natuur
Wat me aanspreekt aan deze wijnproducent is dat er al meer dan 15 jaar geen kunstmest meer is gebruikt en dat zij het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperken tot noodgevallen om het milieu te sparen en het terroir goed tot uitdrukking te laten komen in de wijn.

De wijnen
In onze kasteelkamer stond een wijnrek met 12 verschillende wijnen uit het assortiment van Bertrand Darviot. We konden dus lekker spontaan beslissen welke wijn we bij het eten wilden. Bertrand Darviot heeft niet alleen in Meursault een wijngaard, maar ook verschillende wijngaarden bij Beaune en Pommard. Daarin is hij niet de enige, de meeste Bourgondische wijnboeren hebben op verschillende plekken relatief kleine stukjes grond.

Geproefd van Chateau de la Velle (dorp - wijngaard - oogstjaar):
  1. Beaune blanc 'Clos des Mosnières' 2007 Mooie Chardonnay aroma's zoals vuursteen, haardvuur en brood. Vrij hoog in zuren en strak in de mond
  2. Beaune blanc Marconnets premier cru 2007 is heel gesloten in geur (kan nog komen met een paar jaar wachten) en geeft een wat strak gevoel onder de tong, maar is zachter en meer in balans dan 2008
  3. Beaune blanc Marconnets premier cru 2008. Geuren van versgebakken brood en in de smaak vallen weer de wat harde zuren op.
  4. Meursault Clos de la Velle 2009. Deze witte Bourgogne prikkelt de tong een beetje, heeft de mooie broodgeur en zit qua smaak tussen wijn nr 2 en 3
  5. Savigny-lès-Beaune 2007 te weinig genoteerd
  6. Beaune St. Désirée 2007 vieilles vignes. Dit is onze favoriete rode Bourgogne van dit huis. Veel aroma's die Pinot noir kunnen typeren komen in deze wijn terug, zoals aardse tonen, paddestoelen, kruidnagel/kaneel en aalbessen. Deze wijn heeft monddrogende tannines, maar wel afgerond dus niet stroef. Wijn-spijs ervaring met deze wijn: heerlijk met nagelkaas en met gebakken eendenborstfilet met witte perzik uit het reiskookboek Frankrijk en gerijpte Brillat Savarin kaas op toast.
  7. Beaune St. Désirée 2008 VV. Dezelfde wijn dus maar een later oogstjaar. Deze wijn heeft een aparte geur (velpon?) en fruit. Zacht van smaak.
  8. Beaune Marconnets premier cru 2008 (rood) sorry geen notitie
  9. Pommard Les Chanlins 2009. Rode Bourgogne van de krachtiger soort, dus voller/krachtiger van smaak en iets meer tannine. 2009 is nog heel jong voor deze Pommard. Dus de voorraad die we hiervan mee naar huis hebben genomen hebben we in de bewaarkast verstopt zodat we hem een paar jaar kunnen vergeten..
  10. Bourgogne Pinot noir 2009. Deze rode Bourgogne is gemaakt van druiven die in heel de Bourgogne kunnen groeien, vandaar geen dorpvermelding en wel melding van de druif op het etiket. Normaal is wijn van Pinot noir druiven heel transparant in kleur, maar deze is bijna bordeaux rood en heel vol en rond van smaak, weinig tannines en daarom heel makkelijk drinkbaar. Goede wijn om de gestampte pot extra lekker te laten smaken.
Algemene conclusie is dat we de witte Bourgognes (Chardonnay) van deze producent te hoog in zuren vinden en dat we meer gecharmeerd zijn van de rode Bourgognes (Pinot Noir).

Aanrader om ter plekke eens te proeven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten