De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 24 juli 2011

La maison Demessey


Proeven in Meursault
Logerend in Meursault is het moeilijk kiezen waar je wilt gaan proeven. Het logeeradres zelf is een makkelijke eerste keuze als je bij een wijnboer verblijft, maar dan? Bijna elke bewoner van Meursault is wijnproducent lijkt het wel en de Guide Hachette staat vol met adressen, maar welke is nu echt de moeite waard? Het is een kwestie van uitproberen.

De ontdekking:
De ontdekking tijdens ons bezoek aan Meursault is La maison Demessey die van oorsprong wijn maakt in de Mâconnais met Chateau de Messey in Ozenay, later ook in de Côte Chalonnaise met Domaine Belleville in Rully en in de Côte de Beaune met de Manoir Murisaltien in Meursault. Marc Dumont is de 'propriétaire récoltant' hetgeen betekent dat hij eigenaar en wijnmaker (oogster) is, maar in de folders lees ik dat er wel Chardonnay en Pinot Noir druiven worden aangekocht op momenten dat de eigen wijngaarden niet genoeg produceren. Ten tijde van mijn bezoek aan le Manoir Murisaltien in Meursault waren relatief weinig wijnen beschikbaar op temperatuur omdat de klimaatkast net was leeggehaald voor de Expo in Bordeaux (de Vacu Vin wijnkoeler is daar blijkbaar nog niet ontdekt...). Toch was ik aangenaam verrast door de kwaliteit.

De proeflijst:
  1. Demessey Santenay 'Sous la Roche' 2008, Côte de Beaune, Bourgogne. Een witte Bourgogne (=Chardonnay) van de wijngaard 'Sous la Roche' bij het wijndorp Santenay. De wijngaard grenst aan een premier cru wijngaard en doet er naar mijn gevoel niet aan onder. 30% van de wijn heeft gerijpt in nieuw Frans eiken, dus geen overdreven houttonen en toch mooi krachtig. Aroma's van toast en grapefruit komen terug in de smaak die mij doet grijnzen van geluk door zijn balans en kracht.
  2. Domaine Belleville Mercurey Monthelon 2009 tovert ook een glimlach op mijn mond. Nú heeft de geur van deze rode Bourgogne iets van een paardenstal bij warm weer en meer op de achtergrond wat rood fruit. Serveer de wijn wat koeler en het fruit komt meer naar voren... De smaak is licht tannineus en vrij krachtig (medium body). Een rode Bourgogne naar mijn hart.
  3. Domaine Belleville Rully 2009, Côte Chalonnaise, Bourgogne. De geur komt ongeveer overeen met de Mercurey Monthelon, maar in de smaak wat hoger in zuren en minder tannineus.
De after party:
Het feest gaat pas ècht beginnen als je het thuis nog een keer proeft en het valt niet tegen. Want hoe vaak gebeurt het niet dat een oordeel ter plaatse rooskleuriger is dan terug in eigen land. Dit is wat we mee terug hebben genomen:

- Mercurey Monthelon rouge 2009 (herproefd en weer lekker)
- Santenay Sous la Roche 2008 (herproefd en weer lekker)
- St. Aubin le Ban 2004 (nog een verrassing)
- Santenay premier cru Beaurepaire 2002 (al geproefd in Delft en erg hoog in zuren, misschien niet goed meer, maar er is nog een herkansingfles)
- Crémant de Bourgogne (geproefd en net zo goed als de betere Champagnes)

Gîtes / Chambres d'hôtes:
Vermoedelijk een aanrader om te verblijven zijn de vakantiehuisjes van Domaine Demessey. Op de website zien ze er heel romantisch uit en er zijn heerlijke wijnen binnen handbereik... Meer over de gîtes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten