Doorgaan naar hoofdcontent

Diner bij Crème Crue

Creme Crue is weliswaar een restaurant in oud Rijswijk, maar ik plaats het toch in 'Delft Culinair' omdat het simpelweg zó dichtbij is en op allerlei manieren goed bereikbaar vanuit Delft.

Na de proefsessie die ik in mei mocht meemaken, heb ik steeds de wens gehad om er te gaan dineren en vorige maand was het zover. 7 jaar samen met manlief was het excuus om ons goed in de watten te laten leggen.

We krijgen een heerlijk glas Champagne van Gosset, die een Millesime had kunnen zijn, zo goed.
En kiezen een 5-gangen diner met BOB arrangement omdat een apéritif en 5 halve glazen wel voldoende is om in hoger sferen te geraken. Van wachten op het eten is geen sprake omdat er al direct amuses worden geserveerd. Mijn ogen raken nu in vervoering en mijn maag en smaakpapillen roepen om méér....

De 5 gangen en de wijn

De aanduiding van het gerecht is steeds een opsomming van ingrediënten die op zich niet speciaal klinken, maar geloof me als ik zeg dat dit zo bijzonder is klaargemaakt door chefkok Patrick Kelder dat de smaken fantastisch tot hun recht komen en de gerechten eruit zien als een schilderijtje. Sommelier Christiaan Spoel maakt het zintuiglijke feest compleet door er perfecte wijnen bij te kiezen.

Zeebaars met komkommer, quinoa, paksoi en soja Interessant nieuw ingrediënt voor mij is de quinoa. Na wat googlen begrijp ik dat het een heel voedzame graansoort is die ganzevoet heet. In dit gerecht is het verwerkt als een sappige kiem. De zeebaars is vers, rauw en subtiel van smaak. Alles bij elkaar smaakt het perfect, zeker met een slok Vermentino 2010 van Domaine les Yeuses, Frankrijk.

Eendenlever met biet, framboos, amandel en aceto. Weer zo'n mooie combinatie van verschillende smaken zoals rijp en romig, aards en zoet, en fruitig fris. Bij zulke gerechten een wijn vinden die past is best lastig, maar de Rosa di Monte Torre 2009 van Gorgo, Italië is echt super. Eigenlijk een rosé dessertwijn, maar niet te zwaar en daarom goed inzetbaar bij zo'n gerecht en zo lekker anders.

Kabeljauwrugfilet met oester, prei en perzik. Persoonlijke smaakontdekking die ik nog niet vergeten ben is dat de rijpe perzik eenzelfde mondgevoel / bite heeft als de (vermoedelijk gepocheerde) oester, heel bijzonder. De kabeljauwrugfilet zo zacht als boter. Bij dit gerecht de Gumpoldskirchen 2009 van Schellmann, Oostenrijk. Een wijn die zich gedurende het gerecht als een kameleon aanpaste.

Simmentaler rund. Ja, nu gaat het me opbreken dat ik een maand gewacht heb met deze beschrijving. Superzacht, mals en smaakvol is wat ik me herinner en paddestoeltjes. De wijn: Les Capitelles 2008 van Chateau Mourgues du Gres, Frankrijk.

Aardbei met bonbon van chocolade, sorbet van geitenmelk en geitenkaas
Bijzonder aardbeienras dat is gebruikt in dit gerecht: witte aardbei, met rode zaadjes. Een dessert is altijd lekker en zelden genoeg.

De chef kwam gelukkig even rondvragen of het gesmaakt had, want ik ben altijd te bescheiden om zelf even te gaan complimenteren.

Wanneer gaan we weer?

Reacties

  1. Wij hebben hier twee keer gegeten, het is niet goedkoop, maar het is een feest om hier te eten en de prijs is het helemaal waard!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.