Doorgaan naar hoofdcontent

Port workshop 12 oktober

Lang geleden, niet gehinderd door enige kennis, stond ik vaak te twijfelen bij de verschillende Port soorten in de schappen van de slijter. 'Welke vind ik nu ook alweer het lekkerst, Ruby of Tawny?' De zachtzoete moest het zijn, 'dus' dacht ik 'het is vast de Ruby want dat klinkt zo fluweelzacht'. Helaas ging dat regelmatig mis, want Ruby is juist de Port met véél fruit, véél kracht en veel zoet. Veel mensen kampen met ditzelfde probleem en daarom vind ik het interessant om mijn inmiddels vergaarde Portkennis te delen. Zo ook afgelopen woensdag 12 oktober tijdens de Port workshop in Bierhuis De Klomp. Aan een groep Portliefhebbers heb ik uitgelegd wat de productieverschillen zijn en daarna laten ervaren wat het kleur-, geur- en smaakverschil is en wat lekker is om erbij te eten.

Dit zijn de proefnotities:
  1. Niepoort Ruby Dum. Dit is de standaard Ruby van Niepoort, maar wel gemaakt van handgeplukte druiven die groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. De Port heeft 3 jaar lang in hele grote houten vaten in koele kelders gerijpt. De kleur is donker robijnrood, geur van zwart fruit, rode kersen, pruimen en een heel volzoete fruitsmaak en pittige afdronk. Lekker met pure chocolade en amarene kersenbonbons van chocolaterie De Lelie.
  2. Niepoort Tawny Dee. Ook handgeplukt van 30 jaar oude wijnstokken, maar dan 3,5 jaar gerijpt in kleine houten vaten. De kleur is vrij donker voor een Tawny, steenrood en ruikt meer naar noten en gedroogd fruit en is zachter van smaak en afdronk. Deze Port is heerlijk bij een hartige taart met brie, noten en rozijnen, maar dat komt een volgende keer wel als we een oven bij de hand hebben. De amarene bonbons voldeden ook prima ;)
  3. Niepoort Late Bottled Vintage 2007. Dit Ruby-type Port is gemaakt van druiven die in 2007 met de hand geoogst zijn van >70 jaar oude wijnstokken en is dit jaar gebotteld nadat het 3 jaar en 9 maanden in grote vaten heeft gerijpt. Donker robijnrood van kleur, een verfijnde geur van donkere pruimen en zwarte bessen / bramen en een lange afdronk. Deze Port is lekker bij zachte witschimmelkazen, milde blauwe kazen of pure chocolade desserts. Deze avond heb ik er een amandelcaramel bonbon bij gegeven, ook lekker.
  4. Niepoort 10 years old Tawny is een blend van verschillende Port wijnen van gemiddeld 10 jaar die lange tijd in kleine houten vaten rijpen. Resultaat is een rosé-roodbruine, transparante Port met tonen van noten, caramel en gedroogde abrikozen. Hierbij is het vijgen-amandelbrood erg lekker. Dit is de absolute favoriet bij de workshopdeelnemers.
  5. Niepoort Vintage Port 2005 is een Port gemaakt van druiven uit oogstjaar 2005, van 60-100 jaar oude wijnstokken. Zeer donker van kleur, aroma's van pure chocola, gedroogde vijgen en rokerig hout die ook terugkomen in de smaak met een pittige lengte en monddrogend effect door aanwezige tannines. De toastjes brie de meaux met truffel smaken echt goed hierbij.
  6. Niepoort Colheita 1995. Colheita is een Tawny van 1 oogstjaar. Deze heeft meer dan 7 jaar in kleine houten vaten gerijpt. Transparante steenrode kleur, aroma's van gedroogd fruit, gedroogde abrikozen / vijgen en eikenhout. Heel zacht en complex in smaak. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Lekker met witte chocolade met cranberry of een dessert van melk/witte chocolade met (geconfijte) aardbeien. Ook met het vijgen/amandelbrood.
Ben je Portliefhebber en wil je dit ook eens meemaken? Laat het me gerust weten via de contactpagina of schrijf in voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.