De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zaterdag 15 oktober 2011

Port workshop 12 oktober

Lang geleden, niet gehinderd door enige kennis, stond ik vaak te twijfelen bij de verschillende Port soorten in de schappen van de slijter. 'Welke vind ik nu ook alweer het lekkerst, Ruby of Tawny?' De zachtzoete moest het zijn, 'dus' dacht ik 'het is vast de Ruby want dat klinkt zo fluweelzacht'. Helaas ging dat regelmatig mis, want Ruby is juist de Port met véél fruit, véél kracht en veel zoet. Veel mensen kampen met ditzelfde probleem en daarom vind ik het interessant om mijn inmiddels vergaarde Portkennis te delen. Zo ook afgelopen woensdag 12 oktober tijdens de Port workshop in Bierhuis De Klomp. Aan een groep Portliefhebbers heb ik uitgelegd wat de productieverschillen zijn en daarna laten ervaren wat het kleur-, geur- en smaakverschil is en wat lekker is om erbij te eten.

Dit zijn de proefnotities:
  1. Niepoort Ruby Dum. Dit is de standaard Ruby van Niepoort, maar wel gemaakt van handgeplukte druiven die groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. De Port heeft 3 jaar lang in hele grote houten vaten in koele kelders gerijpt. De kleur is donker robijnrood, geur van zwart fruit, rode kersen, pruimen en een heel volzoete fruitsmaak en pittige afdronk. Lekker met pure chocolade en amarene kersenbonbons van chocolaterie De Lelie.
  2. Niepoort Tawny Dee. Ook handgeplukt van 30 jaar oude wijnstokken, maar dan 3,5 jaar gerijpt in kleine houten vaten. De kleur is vrij donker voor een Tawny, steenrood en ruikt meer naar noten en gedroogd fruit en is zachter van smaak en afdronk. Deze Port is heerlijk bij een hartige taart met brie, noten en rozijnen, maar dat komt een volgende keer wel als we een oven bij de hand hebben. De amarene bonbons voldeden ook prima ;)
  3. Niepoort Late Bottled Vintage 2007. Dit Ruby-type Port is gemaakt van druiven die in 2007 met de hand geoogst zijn van >70 jaar oude wijnstokken en is dit jaar gebotteld nadat het 3 jaar en 9 maanden in grote vaten heeft gerijpt. Donker robijnrood van kleur, een verfijnde geur van donkere pruimen en zwarte bessen / bramen en een lange afdronk. Deze Port is lekker bij zachte witschimmelkazen, milde blauwe kazen of pure chocolade desserts. Deze avond heb ik er een amandelcaramel bonbon bij gegeven, ook lekker.
  4. Niepoort 10 years old Tawny is een blend van verschillende Port wijnen van gemiddeld 10 jaar die lange tijd in kleine houten vaten rijpen. Resultaat is een rosé-roodbruine, transparante Port met tonen van noten, caramel en gedroogde abrikozen. Hierbij is het vijgen-amandelbrood erg lekker. Dit is de absolute favoriet bij de workshopdeelnemers.
  5. Niepoort Vintage Port 2005 is een Port gemaakt van druiven uit oogstjaar 2005, van 60-100 jaar oude wijnstokken. Zeer donker van kleur, aroma's van pure chocola, gedroogde vijgen en rokerig hout die ook terugkomen in de smaak met een pittige lengte en monddrogend effect door aanwezige tannines. De toastjes brie de meaux met truffel smaken echt goed hierbij.
  6. Niepoort Colheita 1995. Colheita is een Tawny van 1 oogstjaar. Deze heeft meer dan 7 jaar in kleine houten vaten gerijpt. Transparante steenrode kleur, aroma's van gedroogd fruit, gedroogde abrikozen / vijgen en eikenhout. Heel zacht en complex in smaak. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Lekker met witte chocolade met cranberry of een dessert van melk/witte chocolade met (geconfijte) aardbeien. Ook met het vijgen/amandelbrood.
Ben je Portliefhebber en wil je dit ook eens meemaken? Laat het me gerust weten via de contactpagina of schrijf in voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten