De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


maandag 24 oktober 2011

Wijnkring oktober 2011

Deze maand tijdens de wijnkring hebben we Wijn & Wild gecombineerd en dat was een leerzame avond. Zo leerzaam zelfs, dat ik besloten heb hier in november een workshop van te maken. Mocht je dat interessant vinden, houd dan de nieuwsbrief of social media goed in de gaten..

In ieder geval is het belangrijkste van de combinatie wild & wijn dat vlees van wild altijd krachtiger van smaak is dan de 'normale' variant. Bovendien worden bij wild bijgerechten geserveerd die ook behoorlijk veel invloed hebben op de wijn die erbij gedronken wordt zoals zuurkool, spruitjes en rode kool bijvoorbeeld.

Gerookte eendenborstfilet op gemengde salade met dressing van zachte extra vergine olijfolie en een goede balsamico.
  • Wijn 1 Bodegas Castaño Macabeo-Chardonnay 2010. Een vrij jonge Spaanse witte wijn van de druiven Macabeo en Chardonnay die slechts gedeeltelijk houtrijping heeft gehad en dus wel wat meer kracht heeft, maar ook het fruit heeft behouden. Licht rokerig, citroenrasp en kruidigheid in de geur en een frisse, levendige en licht kruidige smaak. Doet het verrassend goed bij dit gerecht! Beter dan de Oostenrijkse rode wijn waarvan je eigenlijk zou verwachten dat die beter zou passen.
  • Wijn 2 J. Heinrich Blaufränkisch uit Burgenland, Oostenrijk. Licht caramel, rode bessen en groene peper in de geur en smaak. Kan wel bij het gerecht, maar de wijn komt wat zuurder over.
Hazenpeper en zuurkool

Wijn 1 Daviddi's 'Il Bosco', Toscane, Italië 2009. Zoals een Italiaanse wijn van Sangiovese druiven heeft ook deze behoorlijke zuren, maar relatief weinig tannines en een klein tikje restzoet maken de wijn heel vriendelijk. De zuurkool heeft een wijn als deze echt nodig en de kracht van de wijn kan de kracht van de hazenpeper goed aan. Gaan perfect samen.
Wijn 2 Conclave Rioja 2001, Spanje. Er werd geroepen 'doe mij deze wijn bij een haardvuurtje en ik ben gelukkig' en zo is het ook. Maar deze rijpe Rioja is ook heel geschikt om stevig bij te eten. Wild in het bijzonder. Helaas kan deze wijn echter de zuurkool niet aan.

Hartige taart van hert, kangaroe en konijn (sinds 2 weken weer verkrijgbaar bij Les Gateaux!) met daarbij stoofpeertjes

Wijn 1 Opnieuw de Conclave Rioja 2001. Bij het wildtaartje verdwijnt deze prachtige wijn naar de achtergrond. Dus bij de Conclave is het belangrijk niet tè wild te gaan.. Een hertenbiefstuk zou heel mooi zijn.
Wijn 2 Niepoort Late Bottled Vintage 2007
Omdat Dirk Niepoort op de technical data sheet adviseert deze Port eens te proberen bij wildgerechten, heb ik de proef op de som genomen. Onze conclusie is dat het inderdaad kan, maar dat het na 2 slokjes wel genoeg is. Mijn persoonlijke beleving is dat de Port met alleen de wildtaart plots heel 'droppig' overkwam en dat het met de stoofpeertjes erbij wel lekker was, maar er wel overheen gaat in kracht.

1 opmerking:

  1. Het was een 'heerlijk avondje', deze wijn-spijs-avond in Het Meisjeshuis! De nasmaak is nog steeds prima en ik heb ervan genoten!
    Karin Jense

    BeantwoordenVerwijderen