De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 25 november 2011

Gebraden eend van Tessa

Dit kookboek van Tessa Kiros staat in mijn kast, eigenlijk om inspiratie te krijgen voor elk nieuw seizoen omdat hierin per maand recepten staan met seizoensproducten. Deze gebraden eend heb ik vorig jaar met succes klaargemaakt en lijkt me uitermate geschikt voor kerst.

Recept voor 4 personen:
Verwarm de oven voor op 200˚ C. Breng een pannetje met licht gezouten water aan de kook en blancheer hierin 400gr kleine gepelde uitjes enkele minuten. Giet ze af.

Prik het vel van de eend (1,5kg) enkele malen in met een vork. Leg de eend met de borst omlaag in een braadslee en wrijf hem in met 30gr boter en wat zout en peper.

Plaats de eend circa 30 minuten in de oven tot hij goudbruin kleurt. Neem hem uit de oven, keer hem en schenk 2,5 dl Marsala* erover. Voeg de geblancheerde uitjes, 800 gr. geschilde aardappelen in stukken, 2 laurierbladeren, 250gr gedroogde zwarte olijven**, 2 plukjes salie, 2 plukjes rozemarijn en 2 tenen gepelde knoflook toe. Schep alles om met een houten lepel. Schenk er 1,2 dl lauwwarm water bij.

Zet de eend nog eens ca. 1 uur en 15 minuten in de oven. Keer hem halverwege nogmaals en schep dan ook de aardappels nog eens om. De eend is klaar als hij volledig gaar is en een knapperig vel heeft gekregen. Neem de eend uit de oven. Verdeel hem in porties en snijd de borsten in plakjes. Bestrooi de aardappelen zo nodig met wat zout. Serveer de stukken eend met de aardappelen, uitjes en de jus uit de braadslee.

Wijnadvies:
Eend is krachtiger van smaak dan kip en heeft rood vlees. De kruiden en olijven zorgen voor rijpe tonen en meer body. Deze Italiaanse wijn uit Le Marche is naar mijn idee perfect.

*) In plaats van Marsala, kun je ook Madeira of (medium dry) Sherry gebruiken.
**) Kun je geen gedroogde olijven vinden, lukt het ook prima met (gehalveerde) zwarte olijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten