De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zaterdag 2 februari 2013

wijnspijsdiner - het dessert


Afgelopen woensdag heb ik en nog twaalf wijnvrienden een wijnspijsdiner beleefd, waarvan er vier een gerecht hebben klaargemaakt en één voor de wijnen heeft gezorgd (3 per gerecht). Zelf was ik verantwoordelijk voor het maken van het dessert.

Mijn versie was iets minder sexy druipend van de chocola als in het recept , maar de smaak was goed! Alhoewel terecht door de buurman werd opgemerkt dat er best wat meer PX in had gemogen. Gelukkig stond er een glas naast, dus we zijn niets tekort gekomen.

De wijnen kwamen bij Wines & Whiskies vandaan en waren lekker divers van smaak:
  1. Barbeito Madeira Boal 5 years old. Een medium dry Madeira die ik altijd benoem als zachtzoet en kruidig. En dat is deze taart natuurlijk ook. Ik was daarom heel nieuwsgierig hoe deze zou combineren. 60% van de groep was super enthousiast over de combinatie. Dat komt denk ik omdat het een verrassend frisse tegenhanger wordt van de - toch vrij machtige - cake. De taart cijfert het zoet van de Madeira weg, zodat je een droge Madeirasmaak overhoudt. Houd je niet zo van droge versterkte wijnen (zoals ik. Sorry! guilty as charged...) dan is dit geen genot.
  2. Bodegas Castaño Monastrell Dulce 2009 is een rode dessertwijn die heel fruitig is (rijp zwart fruit) en heerlijk zoet. Denk maar eens aan kersensaus bij deze taart, dus ja! Deze wijn past erg goed.
  3. De Maestro Sierra PX die in de taart is verwerkt had ik meegenomen om erbij te drinken. Maar we werden verwend met een Pedro Ximenez Sherry uit 1985 van Bodegas Toro Albala. Lekker volzoet en stroperig als maar kan. Ja, en dan is 'ie wat voller van smaak zelfs dan de taart. Je blijft ze allebei goed proeven, dus dan maakt het niet uit. Genieten maar!
Rondje prijzen nog voor de liefhebber:
Nummer 1 rond 15 euro per 0,5ltr
Nummer 2 19 euro per 0,5ltr
Nummer 3 22 euro per 0,375ltr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten