Doorgaan naar hoofdcontent

Cake van de koning


In de perswijn van maart/april staat een leuk recept met een perfecte (geteste) wijn & spijs combinatie: Bolo Rei (cake van de koning). Hoe toepasselijk deze maand... Samen met Niepoort Colheita Port 2001 schijnt het, volgens vier van de vijf proevers, 'stevig, maar heerlijk' te zijn. Daar houd ik wel van. 

Het recept:

Doe 25 gram verse gist (of 14 gram gedroogde gist) in een beetje lauwwarm water met een schepje suiker. Zet warm weg tot de gist schuimt. Doe 60 ml port of madera in een kom en laat 150 gram gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, abrikozen) hierin wellen. Meng 150 gram basterdsuiker en 3 eieren. Roer 150 gram boter, 1 tl zout en de geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel erdoorheen. Giet de gist erbij. Meng er geleidelijk 750 gram bloem bij en meng tot een elastisch deeg.
Voeg met een spatel 150 gram gemengde zaden/noten (pijnboompitten, amandelen, walnoten) en het uitgelekte gedroogde fruit toe.
Laat het deeg in een afgedekte kom minimaal 3 uur rijzen op een warme plaats.
Laat 500ml port inkoken tot ongeveer 65 ml.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe het deeg in een bakvorm. Bestrijk de bovenkant met 1 losgeklopt ei. Leg 150 gram sukade en gekonfijte sinaasappelschil in stukjes erop. Bak in 25 minuten goudbruin. 
Serveer de plakken brood met nog wat amandelen, pijnboompitten en de portsiroop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.