De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

zaterdag 13 april 2013

Cake van de koning


In de perswijn van maart/april staat een leuk recept met een perfecte (geteste) wijn & spijs combinatie: Bolo Rei (cake van de koning). Hoe toepasselijk deze maand... Samen met Niepoort Colheita Port 2001 schijnt het, volgens vier van de vijf proevers, 'stevig, maar heerlijk' te zijn. Daar houd ik wel van. 

Het recept:

Doe 25 gram verse gist (of 14 gram gedroogde gist) in een beetje lauwwarm water met een schepje suiker. Zet warm weg tot de gist schuimt. Doe 60 ml port of madera in een kom en laat 150 gram gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, abrikozen) hierin wellen. Meng 150 gram basterdsuiker en 3 eieren. Roer 150 gram boter, 1 tl zout en de geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel erdoorheen. Giet de gist erbij. Meng er geleidelijk 750 gram bloem bij en meng tot een elastisch deeg.
Voeg met een spatel 150 gram gemengde zaden/noten (pijnboompitten, amandelen, walnoten) en het uitgelekte gedroogde fruit toe.
Laat het deeg in een afgedekte kom minimaal 3 uur rijzen op een warme plaats.
Laat 500ml port inkoken tot ongeveer 65 ml.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe het deeg in een bakvorm. Bestrijk de bovenkant met 1 losgeklopt ei. Leg 150 gram sukade en gekonfijte sinaasappelschil in stukjes erop. Bak in 25 minuten goudbruin. 
Serveer de plakken brood met nog wat amandelen, pijnboompitten en de portsiroop.

1 opmerking:

  1. Hallo!

    Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

    Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

    Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten

    Breng ons een bezoek!

    Emilie
    Volrecepten.nl

    BeantwoordenVerwijderen