In de perswijn van maart/april staat een leuk recept met een perfecte (geteste) wijn & spijs combinatie: Bolo Rei (cake van de koning). Hoe toepasselijk deze maand... Samen met Niepoort Colheita Port 2001 schijnt het, volgens vier van de vijf proevers, 'stevig, maar heerlijk' te zijn. Daar houd ik wel van.
Het recept:
Doe 25 gram verse gist (of 14 gram gedroogde gist) in een beetje lauwwarm water met een schepje suiker. Zet warm weg tot de gist schuimt. Doe 60 ml port of madera in een kom en laat 150 gram gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, abrikozen) hierin wellen. Meng 150 gram basterdsuiker en 3 eieren. Roer 150 gram boter, 1 tl zout en de geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel erdoorheen. Giet de gist erbij. Meng er geleidelijk 750 gram bloem bij en meng tot een elastisch deeg.Voeg met een spatel 150 gram gemengde zaden/noten (pijnboompitten, amandelen, walnoten) en het uitgelekte gedroogde fruit toe.
Laat het deeg in een afgedekte kom minimaal 3 uur rijzen op een warme plaats.
Laat 500ml port inkoken tot ongeveer 65 ml.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe het deeg in een bakvorm. Bestrijk de bovenkant met 1 losgeklopt ei. Leg 150 gram sukade en gekonfijte sinaasappelschil in stukjes erop. Bak in 25 minuten goudbruin.
Serveer de plakken brood met nog wat amandelen, pijnboompitten en de portsiroop.
Reacties
Een reactie posten