De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 31 mei 2013

29 mei Masterclass


Woensdag 29 mei mocht ik een Masterclass meemaken met Champagne van Jacquesson en Madeira van Barbeito in Restaurant  Sense. De dag begon met haastig in een sprinter springen, om vervolgens langzaam naar Den Bosch te boemelen en een half uur later bij de proeverij aan te komen dan verwacht. Dat de sprinter een stoptrein is krijg ik mezelf niet aan m'n verstand gepeuterd. Gelukkig had ik nog geen glas of woord gemist...

Om het schrijven en lezen overzichtelijk te houden heb ik me voorgenomen om het in delen te doen, nl:

1. Jacquesson
2. Proeverij Jacquesson Champagne
3. Barbeito Tinta negra en Malvasia
4. Barbeito Colheita en Frasqueiras
5. Malvasia Frasqueira 1875
6. Wijn&Spijs lunch bij Restaurant Sense

Om maar direct met nummer 1 te beginnen.

De Champagne van Jacquesson ken ik nog niet en ik heb er niet veel verwachtingen van, behalve een lekker fris en bruisend begin. Maar als Jean Hervé Chiquet in het FRengels uitlegt wat hun visie is, ben ik fan. Zij hebben hun eigen wijngaarden, die ze op biologische manier behandelen. Druiven die niet aan hun eisen voldoen worden verkocht, zij geven de wijn tijd om te rijpen sur lie en durven af te wijken van gebaande paden ten gunste van de kwaliteit.

Toen hij en zijn broer in het bedrijf begonnen hebben zij een keer een 'non vintage' productie minder lekker gemaakt zodat hij hetzelfde zou smaken als het jaar ervoor. Zo wordt dat in de regio nu eenmaal gedaan zodat de consumenten weten wat zij kunnen verwachten. Achteraf gezien vonden ze dat nogal dom dus hebben zij besloten dat de 'non vintage' van Jacquesson niet standaard is, maar de beste blend die ze dat jaar kunnen maken. En die blend krijgt een nummer in de 700 serie.

Volgende keer de proefnotities van de vin clair, cuvée 733, 735 en 736 en de Ay Vauzelle terme 2004.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten