De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


dinsdag 4 juni 2013

Champagne Jacquesson

Een goed begin van de masterclass, deze Champagne Jacquesson. We mogen de 'vin clair' 2012 van Jacquesson proeven en dat is altijd leerzaam. Vin clair is de droge basiswijn vóór het bubbelstadium van de tweede gisting. Een halffabricaat dus. Bij de term 'vin clair' zou je een heldere vloeistof verwachten, maar bij Jacquesson is dat niet zo. In het hele productieproces wordt niet gefilterd, ter bevordering van de smaakkwaliteit.

We proeven de vin clair Chardonnay "La Fosse" uit Avize (Côte des blancs) die veel fruitige zuren heeft en toch onverwacht zacht smaakt. Verder een heel lichtroze Pinot meunier "Terres rouges" uit Dizy (Grande valléé de la Marne) die iets minder zuren heeft dan de Chardonnay en wat meer bitter. En tot slot de vin clair Pinot noir "Terres rouges" uit Dizy. Alle vins clairs komen ondanks de troebele blik heel puur over zorgen ervoor dat het water letterlijk in je mond loopt.

Dan zijn de cuvées van de 700 series aan de beurt. De 700 series heeft Jacquesson in het leven geroepen om Non vintages (blends van verschillende oogstjaren) een eigen identiteit te geven. Zij maken liever geen standaard 'elk jaar hetzelfde' blend, maar liever de beste blend van dat moment om die vervolgens de tijd te geven 'sur lie' te rijpen. De cuvées krijgen een minimale dosage en zijn dus Extra brut.

Cuvée no. 736 is gebaseerd op wijnen van oogstjaar 2008 en wordt eind dit jaar vrijgegeven voor verkoop. Ze is nog jong, fris en fruitig om van te watertanden. Cuvée no. 735 is gebaseerd op 2007 wijnen en heeft een verleidelijke geur die ik 'frambozenbloesem' heb genoemd omdat het naar bloemetjes en frambozen ruikt. De smaak is zuiver, fris en blijmakend. Als laatste cuvée proeven we no. 733 die 2005 als basis heeft en dat is een oogstjaar waar ik om verschillende redenen groot fan van ben, dus heeft wat mij betreft een streepje voor. Dit is een stijl Champagne waar ik erg van houd: zo lekker rijp met een geur van versgebakken zoete broodjes en met een zachte bruis. Leuk nieuws is dat er in 2014 een nieuwe partij op de markt komt die 4 tot 5 jaar extra rijping heeft gehad. Een zogenaamde 'dégorgement tardive'. Daar ben ik wel héél benieuwd naar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten