De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

vrijdag 7 juni 2013

Port oogst 2011

Hier word ik dus ongelooflijk enthousiast van! 
Een mail van mijn importeur over Niepoort oogst 2011:



"De internationale pers staat er al vol van en ook via social media wordt er volop over gesproken. De jaargang 2011 is unaniem door álle Porthuizen gedeclareerd tot Vintage Port! En men is het er onderling over eens, dat 2011 één van de grootste jaren van de afgelopen decennia is. Ook Dirk van der Niepoort is werkelijk laaiend enthousiast. Desgevraagd zegt Dirk hierover: “2011 is veel beter dan 1994 (!); ik denk dat het in kwaliteit ligt tussen de 1970, 1966 en 1955, alleen dan béter. Het is een unieke en onvergelijkbare Vintage vanwege zijn balans tussen concentratie (vergelijkbaar met 1945) en rijkheid, zónder overrijpheid, tenzij men daar tijdens de oogst bewust naar heeft gezocht. Het is minder “fruitdriven”, meer aan de “aardse” kant net als 1970, met een puurheid en elegantie die vergelijkbaar is met 2005. Ik denk dat het nog nooit eerder is voorgekomen dat al deze, zo verschillende, kenmerken in één Vintage samenkomen”.

Een klassieke Vintageport dus met álles er op en er aan! Zo leek het er echter aanvankelijk niet op. Volgens Dirk leek 2011 af te steven op ramp, toen de rijping maar liefst 3 weken vóór op schema lag en er grote hitte dreigde in augustus. Augustus bleef echter koel en bewolkt, maar wel droog. Een geschenk uit de hemel voor het behoud van de zuren en een evenwichtige ontwikkeling en rijping van fruit en tannines. Wat lichte regen aan het eind van augustus en een zonnige september maand, maakte het feest compleet en leidde tot perfect rijpe druiven. Enige schaduwpunt helaas zijn de zeer lage opbrengsten.

De internationale pers is al niet minder lovend; zo plaatst bijvoorbeeld James Suckling, autoriteit op het gebied van Vintageport, de Niepoort 2011 in de top 4, samen met de “Icon Ports” Noval Nacional en Graham’s “The Stone Terraces”. Een topprestatie dus! Een bloemlezing van de reviews":

Niepoort Vintage Port 2011 97
“Great nose here of crushed raspberries and minerals with hints of dark chocolate. Full body, medium sweet with a chewy, peppery and lightly stemmy character. It’s long and tannic but very polished. One of best ever young vintage Ports from here. Try in 2023”

Niepoort Vintage Port Bioma Vinha Velha 2011 95
“Concentrated fruit here with a super-refined tannin backbone. Full body, medium sweet, highly toned with stones and minerals. This is beautiful, rich and muscular all at the same time. Only 450 cases produced of this foot-trodden wine from old vines aged three years in oak pipes. Drink 2020”

Niepoort Vintage Port 2011 18.5++ Drink 2030-2070
“Very intense blackish purple. Fantastic breadth and richness. Putty, opulent and so rich! Much sweeter and juicier than the Bioma. Very lifted and dry on the end but only after the most amazing fresh fruit. Racy and sinewy. Racehorse. Fab. Palate scrub on the end.”

Niepoort Vintage Port Bioma Vinha Velha 2011 18.5 Drink 2035-2080
“The same colour as the regular vintage. Much more restrained on the nose than the regular Niepoort vintage. But amazing class. Sucky stones and not that sweet. SO mineral and individual.”

Niepoort Vintage Port 2011 96-98
“Powerful, fresh and lively with lovely intensity and acidity. Very fresh with good structure and lively peppery,  floral precision. Laser sharp and quite amazing”

Niepoort Vintage Port Bioma Vinha Velha 2011 96-98
“This is a single-vineyard wine from the Pisca vineyard. Fresh, intense and vivid with bright cherry, plum and blackberry fruit. Firm, grainy and grippy with lovely structure and massive intensity. Super precision here.”

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen