Venkel is echt zo’n groente die
je niet zomaar uitkiest. Maar ga je ermee aan de slag, komen er verrassende
smaken op je bord. Venkel voegt iets zoetigs toe en heeft een bijzondere geur
die aan anijs doet denken.
Een sappige
salade van venkel, sinaasappel en olijven is heel lekker. Maar het liefst maak ik een
ovenschotel met aardappels en zalm. De venkel gaat eerst met aardappels in de oven om na een half uur
vergezeld te worden door zalmfilet die op het geurige, warme bedje mag
bijbruinen.
Wat ik in dit recept zelf heel
belangrijk vind, is dat de zalm supervers is en niet al een aantal dagen in een
plastic bakje ligt te vegeteren. Dat betekent op zoek gaan naar een goede
visleverancier, het daar inkopen en het liefst dezelfde dag nog klaarmaken.
Recept voor 2 personen als hoofdgerecht:
Verwarm je oven voor op 220°C. Kook 500 gram krieltjes (gewassen, ongeschild) en 1 venkel in 8 parten in ca. 8-10 minuten voor in water met zout. Giet dan af en laat het even droogstomen. Doe ze in een flinke ovenschaal of braadslee en bestrooi royaal met zeezout, versgemalen zwarte peper en 1 teen fijngesnipperde knoflook. 20gr boter in stukjes en flinke scheut olijfolie erover verdelen en door elkaar scheppen. Rooster dit ca. 30 minuten in de oven tot alles goudbruin is. In de tussentijd kun je de zalm voorbereiden. Neem de zalm en maak inkepingen over de lengte van ca. 1 cm diep. Bestrooi beide kanten royaal met zout en peper. Neem het aardappel/venkelmengsel goudbruin uit de oven en leg 2 stukken van 200 gr zalmfilet erop met de velkant boven. Besprenkel met olijfolie en bak nog 12 minuten. Als het klaar is, kun je het bewaarde venkelgroen fijnhakken en erover strooien, wat partjes citroen erop leggen en op tafel zetten.
Blijkt ook lekker met Portugese witte wijn zoals Mouro branco!
BeantwoordenVerwijderen