De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


dinsdag 17 september 2013

Goddelijk Languedoc-Roussillon

Omdat er steeds meer smakelijke wijnen uit dit gebied lijken te komen heb ik afgelopen vrijdag de Languedoc-Roussillon in 6 wijnen laten proeven tijdens de wijn & spijskring in het Meisjeshuis.

Te beginnen met een Picpoul de Pinet van La Croix Gratiot 2011, een frisse witte wijn van de picpouldruif met de geur van bloemetjes en citrus 'zest'. De witte wijn van Chateau d'Anglès komt van een eenzaam kalkmassief genaamd 'La Clape'. Dit ligt aan de kust tussen Narbonne en Beziers. De wijn heeft duidelijk iets ziltigs in geur en smaak en past perfect bij een hartig taartje van zeevruchten. De derde wijn is een rosé uit Faugères, meer in het binnenland, van Domaine Ollier Taillefer. Deze heeft ook veel mineraliteit en kracht en past tot verrassing van een aantal mensen net zo goed bij het hartige taartje.

Over naar de rode wijnen, proeven we als eerste een heel rijke wijn 'Esprit de la Cité de Carcassonne 2008'. Carcassonne is een vestingsstadje dat maar liefst drie maal ommuurd is. Vandaar waarschijnlijk dat het de inspiratie is geweest voor ons favoriete en gelijknamige spel. Maar terug naar de wijn: de geur komt je met enthousiasme tegemoet en is vol van rijpe kersen. De smaak is rijk en perfect in harmonie en blijft nog een tijdje na-neurieën. Jammer genoeg is deze jaargang uitverkocht, maar ik zal de volgende beschikbare jaargang (waarschijnlijk 2011) graag nog eens proeven. Na deze kanjer proefden we de Chateau d'Anglès la Clape rouge 2009 en die ligt er qua smaak en kracht echt heel dichtbij, maar mist in vergelijking wel diepgang. Bij deze wijnen hadden we wat stokbrood met een Normandische roodschimmelkaas Livarot die de Carcassonne tenietdoet en de Anglès vreemd genoeg wèl aan kan. Waarschijnlijk komt dit door het hogere alcoholpercentage van de Anglès. Beide rode wijnen smaken goed bij de lamspaté met tijm.

De afsluiter had ik me al op verheugd en gezien de reacties niet onterecht. De woorden verrassend en Goddelijk zijn gevallen. De rode dessertwijn Banyuls rimage 2008 van Clos Saint André is een vin doux naturel (versterkte wijn) die vroegtijdig is gebotteld om het fruit in geur en smaak te behouden (=rimage). Met daarbij verse noga met zoete kersen en een laagje pure chocola van Van der Burgh: genieten!

Een aantal mensen gaat het laatste thuis nog eens overdoen, waaronder ik zelf natuurlijk...

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat Languedoc-Roussillon een geweldige wijnstreek is. Enorm divers en redelijk geprijsd.
    La Clape is een interessant micro terroir. Vooral de rode wijn vind ik erg mooi. Chateau d'Angles is een bekende naam, maar die heb ik nog niet geproefd.
    Wel andere, waaronder 1-tje van Gerard Betrand, waarover ook een stuke staat op mijn eigen blog ( http://piecesdevin.blogspot.nl/2013/09/la-clape-en-arte-de-vivre-reserve.html). Die ken je misschien wel.
    mvg

    BeantwoordenVerwijderen