Doorgaan naar hoofdcontent

Goddelijk Languedoc-Roussillon

Omdat er steeds meer smakelijke wijnen uit dit gebied lijken te komen heb ik afgelopen vrijdag de Languedoc-Roussillon in 6 wijnen laten proeven tijdens de wijn & spijskring in het Meisjeshuis.

Te beginnen met een Picpoul de Pinet van La Croix Gratiot 2011, een frisse witte wijn van de picpouldruif met de geur van bloemetjes en citrus 'zest'. De witte wijn van Chateau d'Anglès komt van een eenzaam kalkmassief genaamd 'La Clape'. Dit ligt aan de kust tussen Narbonne en Beziers. De wijn heeft duidelijk iets ziltigs in geur en smaak en past perfect bij een hartig taartje van zeevruchten. De derde wijn is een rosé uit Faugères, meer in het binnenland, van Domaine Ollier Taillefer. Deze heeft ook veel mineraliteit en kracht en past tot verrassing van een aantal mensen net zo goed bij het hartige taartje.

Over naar de rode wijnen, proeven we als eerste een heel rijke wijn 'Esprit de la Cité de Carcassonne 2008'. Carcassonne is een vestingsstadje dat maar liefst drie maal ommuurd is. Vandaar waarschijnlijk dat het de inspiratie is geweest voor ons favoriete en gelijknamige spel. Maar terug naar de wijn: de geur komt je met enthousiasme tegemoet en is vol van rijpe kersen. De smaak is rijk en perfect in harmonie en blijft nog een tijdje na-neurieën. Jammer genoeg is deze jaargang uitverkocht, maar ik zal de volgende beschikbare jaargang (waarschijnlijk 2011) graag nog eens proeven. Na deze kanjer proefden we de Chateau d'Anglès la Clape rouge 2009 en die ligt er qua smaak en kracht echt heel dichtbij, maar mist in vergelijking wel diepgang. Bij deze wijnen hadden we wat stokbrood met een Normandische roodschimmelkaas Livarot die de Carcassonne tenietdoet en de Anglès vreemd genoeg wèl aan kan. Waarschijnlijk komt dit door het hogere alcoholpercentage van de Anglès. Beide rode wijnen smaken goed bij de lamspaté met tijm.

De afsluiter had ik me al op verheugd en gezien de reacties niet onterecht. De woorden verrassend en Goddelijk zijn gevallen. De rode dessertwijn Banyuls rimage 2008 van Clos Saint André is een vin doux naturel (versterkte wijn) die vroegtijdig is gebotteld om het fruit in geur en smaak te behouden (=rimage). Met daarbij verse noga met zoete kersen en een laagje pure chocola van Van der Burgh: genieten!

Een aantal mensen gaat het laatste thuis nog eens overdoen, waaronder ik zelf natuurlijk...

Reacties

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat Languedoc-Roussillon een geweldige wijnstreek is. Enorm divers en redelijk geprijsd.
    La Clape is een interessant micro terroir. Vooral de rode wijn vind ik erg mooi. Chateau d'Angles is een bekende naam, maar die heb ik nog niet geproefd.
    Wel andere, waaronder 1-tje van Gerard Betrand, waarover ook een stuke staat op mijn eigen blog ( http://piecesdevin.blogspot.nl/2013/09/la-clape-en-arte-de-vivre-reserve.html). Die ken je misschien wel.
    mvg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tres belle region, pouvez vous me dire s'il y est possible d' Acheter cialis generique en ligne a prix pas cher avec livrason rapide?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.