De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zaterdag 12 oktober 2013

Smaak-ontdekkingen

Vrijdag 11 oktober heb ik tijdens de wijn & spijskring in het Meisjeshuis wat nieuwe smaak-ontdekkingen laten proeven. Zowel op het gebied van eten als van wijn. De country style home made English pies van de Pieman bijvoorbeeld. 10 mini taartjes voor een tientje op de markt, super smaakvol! Ook op de markt in Delft sinds vorige week is een man die alleen maar Franse salami verkoopt (je mag ze allemaal proeven) in heel veel verschillende smaken. De favoriet van mijn man is die met vijgen erin verwerkt en ik zelf ben fan van de salami met blauwschimmelkaas: glaasje Port erbij en ik ben blij.

We zijn vrijdag begonnen met een project van Dirk Niepoort. De Dócil vinho verde Loureiro 2012 is heel licht in alcohol (11%) maar geeft toch heel veel. Mineraliteit, bloemetjes en citrus en met een party pie met spinazie, feta en rozijntjes werd de wijn lichtvoetiger en nog wat eleganter.

Dan onze biologische huiswijn Finca Fabian Tempranillo 2012 uit La Mancha/Spanje. Een hele volle, ronde, soepele rode wijn die bevriend is met heel veel soorten eten. Nu een stukje salami met provence kruiden erbij gegeten, erg lekker.

Naast dit makkelijke sociale type heb ik een wijn gezet die in eerste instantie bij de proevers wat lastig overkomt. De Molar de Rus Quantum blend is gemaakt in Manchuela, een gebied ten oosten van La Mancha. Hele mooie verweven geuren van donker fruit, kruidnagel, hout en druivensteeltjes en een heel rijke smaak. Maar hij kwam pas echt goed tot zijn recht met de 'steak pie', een klein taartje van in rode wijn gestoofde steak met champignons en uitjes. De kruidnagel is de verbindende factor. Ook was ik benieuwd of deze rode wijn bij goede pure chocolade zou passen dus heb ik een Van der Burgh pure chocolade 72% aangebroken om te testen en dat kan inderdaad!

Dan twee keer een witte Port. Witte Port vind je maar weinig en is niet aan mij besteed. Tenminste totdat ik op een boot in de Douro een glas gekoelde Rabbit dry white dronk en later tijdens de reis kennismaakte met een 10 years old white Port van Niepoort. Allebei lekker met een stukje oude kaas met van die zoutkristalletjes erin (zoals Old Amsterdam).

Als afsluiter een fortified Shiraz Chambourcin vintage 2005 van d'Arenberg met een brownie uit de Brownie Hemel. De fortified Shiraz is op dezelfde manier gemaakt als Port, maar mag niet zo heten omdat het in Australië is gemaakt en het smaakt ook anders door de shiraz druiven. Deze rode dessertwijn samen met de hemelse brownie maakte iedereen extra blij, mooi om te zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten