De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 8 november 2013

Sulfiet in wijn

Soms leidt een vraag tot een heel onderzoek waar je zelf van leert. Zo kreeg ik de vraag om een wijn zonder sulfiet. Al snel wordt dan duidelijk dat wijn zonder sulfiet niet bestaat. Sulfiet komt van nature voor in planten en komt vrij tijdens de gisting van de druiven. Het wordt ook toegevoegd om ervoor te zorgen dat de druiven niet rotten en dat de wijn niet binnen een half jaar bederft.

De afgelopen maanden heb ik sporadisch een wijn zonder toegevoegd sulfiet gevonden. Het proeven was geen pretje en veel wijn verdween door de gootsteen. De wijnen ruiken gewoon niet fris en smaken daardoor niet goed.

Uiteindelijk heb ik toch wat juweeltjes ontdekt die ik wil delen:

Spinola Gavi NS van Castello di Tasserolo is er zo eentje. De NS staat voor 'No Sulphite added' en is van biodynamische wijnbouw. Een hele frisse witte wijn van 100% Cortese uit de bloemenrivièra (Piemonte). Dezelfde wijnmaker heeft ook een krachtpatser van een rode wijn, namelijk de Spinola Monferrato NS met 80% Barbera en 20% Cabernet Sauvignon. De prijzen liggen tussen 12 en 16 euro per fles.

Afgelopen weekend proefde ik een goede onder tien euro. Een Siciliaanse Nero d'Avola die wat minder spierballen had, maar wel een prima karakter! De Santa Tresa 'Insieme' à 8,95 per fles.

Wil je eens iets proeven van deze krenten uit de pap? Laat het me gerust weten, dan stel ik een wijnpakket samen. Contactgegevens staan op de website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten