Doorgaan naar hoofdcontent

Dadel-notentaart van Rutger


Als je vandaag of zaterdag een notenkraam tegenkomt op de markt, neem dan lekker dadels en noten mee om deze taart van Rutger te kunnen bakken. Een paar weken geleden deed ik dat ook en kon er bijna niet vanaf blijven. Het was mijn ontbijt en mijn 'koekje' bij de koffie met het excuus dat de ingrediënten best gezond zijn en de noten goed voor de cholesterol.

Recept:
Verwarm de oven voor op 165°C en vet een vierkante vorm van 20 cm in (ik gebruikte een quichevorm, ook prima) en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe 110 gram boter (op kamertemperatuur) en 110 gram bruine basterdsuiker en 1 tl vanille-extract (of de inhoud van een vanillepeul) met 1/4 tl zout in een kom en mix deze tot een romig mengsel. Voeg 4 eieren toe en klop dit nog kort door. Spatel 125 gram bloem, 1,5 tl bakpoeder, 1 tl kaneel, 1/2 tl nootmuskaat en 1/2 tl gemalen kruidnagel door het beslag en voeg daarna 120 ml melk toe. Meng tot slot 130 gram ontpitte en gehakte dadels en 50 gram gehakte pecannoten door het beslag. 

Doe het beslag in de vorm en bak de cake in 30 tot 40 minuten gaar.

Neem de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Druppel er eventueel wat honing over en smullen maar.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.