Doorgaan naar hoofdcontent

La dolce vita fruittaart

In Delft is het op donderdag marktdag. Vandaar dat ik (vanaf deze maand) elke donderdag een kookidee meegeef met Smaken van de markt. Een beetje geïnspireerd door mijn lievelingsprogramma van het moment 'Market flavours' op 24Kitchen met een hele leuke Portugese kok...

Op dit moment is er volop rijp zomerfruit op de markt zoals frambozen, aardbeien, bosperzikken, hollandse kersen, noem het maar op. Wat je voor deze perfecte thuistaart nodig hebt is een halve kilo van het fruit waar je hart sneller van gaat kloppen. Verder heb ik zelf nog een handvol gedroogd 'power fruit' (goji bessen en dergelijke) toegevoegd omdat gedroogd fruit overtollig sap absorbeert en het is nog lekker en gezond ook.

Het recept komt uit een heel mooi koekboek van Tessa Kiros 'La dolce vita'.

Recept voor een taart van 24 cm doorsnede en 10 koekjes:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter en bebloem een ronde springvorm. Klop om het deeg te maken met een electrische mixer 125 gram zachte boter en 210 gram suiker tot een romig geheel, ongeveer 1 minuut. Klop 1 ei en 1/2 theelepel vanille-extract òf de inhoud van een vanillepeul erdoor. Mix 250 gram patentbloem en 1/2 theelepel bakpoeder erdoor. Ga over op mengen met je handen, kneed vlug zodat alles wordt opgenomen. Leg een derde van het deeg apart voor de koekjes. Druk twee derde van het deeg stevig op de bodem en tot ongeveer twee derde van de bovenrand van de springvorm.
Maak 500 gram zomerfruit klaar voor de vulling: halveer aardbeien en kersen als ze groot zijn, ontpit steenvruchten en snijdt groter fruit in grove stukken. Doe al het fruit in een kom en bestrooi met twee eetlepels kristalsuiker. Schep voorzichtig om. Verdeel het fruit gelijkmatig over het deeg. Bak gedurende ongeveer 50 minuten totdat het fruit er heerlijk jam-achtig uitziet. Haal de taart uit de oven om af te koelen. Bestuif hem met poedersuiker en serveren maar.

Met het overgebleven deeg kun je koekjes maken, de oven is toch nog warm. Maak stukjes ter grootte van een walnoot en druk ze een beetje plat en geef ze genoeg ruimte op de bakplaat. 10 minuten in de oven.

Je kunt hier lekker koffie of thee bij drinken. Maar stel dat het een dessert is, dan kan een witte licht bruisende dessertwijn ook erg lekker zijn hierbij. Zoals een Moscato d'Asti of deze Fior d'Arancio van de Moscato Giallo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.