De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


donderdag 9 oktober 2014

Appeltaart van Martine

Het is marktdag vandaag. De verse appeloogst is volop verkrijgbaar en daarom deel ik nu dit recept. Ik gebruik Goudreinetten omdat die met zakken vol binnengebracht worden uit de moestuin van mijn moesje en omdat het recept ze voorschrijft, maar probeer het gerust met andere appels.

Mijn nieuwe favoriete appeltaartrecept van dit moment komt uit La Dolce Vita en heet 'appeltaart van Leontine'. Een heel frisse appeltaart met een lekkere korst die de volgende dag ook nog krokant is. Er gaat alleen suiker in het deeg en niet door de appels, wat de fruitsmaak  heel puur houdt. Mijn persoonlijke toevoeging is cranberries op de bodem voor de smaak èn omdat de gedroogde vruchten vocht absorberen dat uit de appels komt. Nu is het dus de 'appeltaart van Martine' geworden en het gaat ongeveer zo:

Verwarm de oven voor op 170°C. Beboter en bebloem een ronde springvorm van 24 cm.
Meng met een electrische mixer 125 gram zachte boter en 250 gram suiker in een kom en klop dan 1 ei erdoor. Meng dan 250 gram patentbloem, 1/2 theelepel bakpoeder en vanille erdoor. Ga over op mengen met je handen als het deeg te stijf wordt. Kneed kort om alles goed in elkaar op te laten gaan.
Leg ongeveer twee derde van het deeg in de springvorm. Druk het stevig aan, zowel op de bodem als tegen de zijkanten. Verdeel één of twee handjes gedroogde cranberries over de bodem. Schil 4 appels, deel ze in partjes of blokjes en verdeel het over het deeg in de vorm. Verdeel de rest van het deeg over de taart (verkruimelen of plakjes maken) en bak het 55-60 minuten totdat het deeg goudkleurig en stevig is.

Maak je de taart als dessert klaar? Schenk er dan bijvoorbeeld de cuvée Auslese van Tschida Angerhof bij. Die is gemaakt van laat geplukte, speciaal geselecteerde druiven en heeft eenzelfde zoet/zurenspel gaande.

Schenk geluksmomenten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten