De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

maandag 13 oktober 2014

Bietenchocoladetaart

Normaal zeggen man en kinderen tegen bietjes: lust ik niet! Maar deze moeder krijgt regelmatig bietjes in haar groentekistje en is niet voor één gat te vangen. Met taart kan ik ze altijd blij maken. Dus maakte ik deze bieten-chocolade-fudgecake uit de Delicious en zei nadat zoonlief braaf zijn worteltjes had opgegeten 'wie lust er chocoladetaart?!' Gretig gingen de bietjes ongemerkt naar binnen, heb ik ze toch mooi gefopt.

Kleine kanttekening: voor het maken van de cake heb je veel schalen en spullen nodig dus zorg dat de vaatwasser leeg is en rasp de rauwe bietjes met de keukenmachine om geen roze handen te krijgen.

Verwarm de oven voor op 160 graden C en vet een bakvorm in van ongeveer 20x20 cm.
Smelt 250 gram pure chocolade in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water en roer af en toe. Neem van de pan af en laat het wat afkoelen. Zet 100ml sterke koffie en laat afkoelen. Schil en rasp 250 gram bietjes en laat ze uitlekken in een vergiet.

Klop 3 eieren met 250 gram suiker, 2-3 eetlepels golden syrup of kandijstroop (ik gebruikte ahornsiroop) en 2-3 eetlepels honing met een mixer in 5 minuten tot een dik mengsel. Voeg 100 gram bloem met een kwart theelepel bakpoeder, 25 gram cacaopoeder en 50 gram gemalen amandelen toe en spatel het erdoor. Spatel dan de geraspte bietjes, gesmolten chocolade, koude koffie en 2 el zonnebloemolie erdoor. Bak de cake in 1 uur en 20 minuten.

Maak intussen de gekonfijte bieten:
Verwarm in een steelpan met dikke bodem 330 gram suiker met 250 ml water, vanillestokje en -merg al roerend tot de suiker is opgelost. Voeg 3 kleine bietjes in dunne plakjes toe en kook ze in 20 minuten gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een rooster boven een bakplaat. Laat het vocht in de pan op matig vuur inkoken tot siroop. Verwijder het vanillestokje en laat afkoelen.

Bestrijk de afgekoelde cake vlak voor het serveren met slagroom, leg de gekonfijte bietjes erop en giet bietensiroop erover.

Wijn-spijstip:
In de delicious. wordt de Castaño Monastrell dulce geadviseerd: prima idee! Een Ruby Port kan trouwens ook perfect ...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen