Doorgaan naar hoofdcontent

Bietenchocoladetaart

Normaal zeggen man en kinderen tegen bietjes: lust ik niet! Maar deze moeder krijgt regelmatig bietjes in haar groentekistje en is niet voor één gat te vangen. Met taart kan ik ze altijd blij maken. Dus maakte ik deze bieten-chocolade-fudgecake uit de Delicious en zei nadat zoonlief braaf zijn worteltjes had opgegeten 'wie lust er chocoladetaart?!' Gretig gingen de bietjes ongemerkt naar binnen, heb ik ze toch mooi gefopt.

Kleine kanttekening: voor het maken van de cake heb je veel schalen en spullen nodig dus zorg dat de vaatwasser leeg is en rasp de rauwe bietjes met de keukenmachine om geen roze handen te krijgen.

Verwarm de oven voor op 160 graden C en vet een bakvorm in van ongeveer 20x20 cm.
Smelt 250 gram pure chocolade in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water en roer af en toe. Neem van de pan af en laat het wat afkoelen. Zet 100ml sterke koffie en laat afkoelen. Schil en rasp 250 gram bietjes en laat ze uitlekken in een vergiet.

Klop 3 eieren met 250 gram suiker, 2-3 eetlepels golden syrup of kandijstroop (ik gebruikte ahornsiroop) en 2-3 eetlepels honing met een mixer in 5 minuten tot een dik mengsel. Voeg 100 gram bloem met een kwart theelepel bakpoeder, 25 gram cacaopoeder en 50 gram gemalen amandelen toe en spatel het erdoor. Spatel dan de geraspte bietjes, gesmolten chocolade, koude koffie en 2 el zonnebloemolie erdoor. Bak de cake in 1 uur en 20 minuten.

Maak intussen de gekonfijte bieten:
Verwarm in een steelpan met dikke bodem 330 gram suiker met 250 ml water, vanillestokje en -merg al roerend tot de suiker is opgelost. Voeg 3 kleine bietjes in dunne plakjes toe en kook ze in 20 minuten gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een rooster boven een bakplaat. Laat het vocht in de pan op matig vuur inkoken tot siroop. Verwijder het vanillestokje en laat afkoelen.

Bestrijk de afgekoelde cake vlak voor het serveren met slagroom, leg de gekonfijte bietjes erop en giet bietensiroop erover.

Wijn-spijstip:
In de delicious. wordt de Castaño Monastrell dulce geadviseerd: prima idee! Een Ruby Port kan trouwens ook perfect ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.