Kleine kanttekening: voor het maken van de cake heb je veel schalen en spullen nodig dus zorg dat de vaatwasser leeg is en rasp de rauwe bietjes met de keukenmachine om geen roze handen te krijgen.
Verwarm de oven voor op 160 graden C en vet een bakvorm in van ongeveer 20x20 cm.
Smelt 250 gram pure chocolade in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water en roer af en toe. Neem van de pan af en laat het wat afkoelen. Zet 100ml sterke koffie en laat afkoelen. Schil en rasp 250 gram bietjes en laat ze uitlekken in een vergiet.
Klop 3 eieren met 250 gram suiker, 2-3 eetlepels golden syrup of kandijstroop (ik gebruikte ahornsiroop) en 2-3 eetlepels honing met een mixer in 5 minuten tot een dik mengsel. Voeg 100 gram bloem met een kwart theelepel bakpoeder, 25 gram cacaopoeder en 50 gram gemalen amandelen toe en spatel het erdoor. Spatel dan de geraspte bietjes, gesmolten chocolade, koude koffie en 2 el zonnebloemolie erdoor. Bak de cake in 1 uur en 20 minuten.
Maak intussen de gekonfijte bieten:
Verwarm in een steelpan met dikke bodem 330 gram suiker met 250 ml water, vanillestokje en -merg al roerend tot de suiker is opgelost. Voeg 3 kleine bietjes in dunne plakjes toe en kook ze in 20 minuten gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een rooster boven een bakplaat. Laat het vocht in de pan op matig vuur inkoken tot siroop. Verwijder het vanillestokje en laat afkoelen.
Bestrijk de afgekoelde cake vlak voor het serveren met slagroom, leg de gekonfijte bietjes erop en giet bietensiroop erover.
Wijn-spijstip:
In de delicious. wordt de Castaño Monastrell dulce geadviseerd: prima idee! Een Ruby Port kan trouwens ook perfect ...
Reacties
Een reactie posten