De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


woensdag 11 maart 2015

Soep van verse tuinbonen

Vorige week zaten er verse tuinbonen in mijn groentekistje. En omdat ik voor een viergangen-burendiner de soep mocht maken wist ik direct wat ik ermee wilde doen. Nu alleen nog een recept, maar online of in mijn kookboeken kon ik het nog niet vinden. Toen ik naar bed ging en de Seasons opensloeg werd het me zomaar in mijn schoot geworpen: soep van verse tuinbonen met pancetta en slagroom!

Heerlijke soep. Dus kom je op de groentemarkt of bij je groentejuwelier verse tuinbonen tegen? Kopen en even lekker gaan zitten om je eigen boontjes te doppen. Als meisje heb ik ook regelmatig geholpen met het doppen van tuinbonen die van de moestuin kwamen. Die groene geur van de peulen weer te ruiken en de zachte binnenkant te voelen, was puur jeugdsentiment voor mij. Het werd extra gezellig toen de oudste ging meehelpen en de jongste op schoot klom om te kijken hoe we het deden.

Recept voor 4 personen:
Zet eerst alle ingrediƫnten klaar. Belangrijkste voorbereiding: dop 700 gram tuinbonen.
Verhit een eetlepel olie in een soeppan en bak 100 gram pancetta in blokjes in circa 5 minuten knapperig op halfhoog vuur. Schep uit de pan op keukenpapier en houd het apart. Bak in hetzelfde vet een gesnipperde ui in circa 5 minuten glazig. Voeg 1 aardappel in blokjes en 400 ml groentebouillon toe en kook circa 10 minuten. Voeg de helft of driekwart van de gedopte bonen toe en kook nog 10 minuten. Voeg sap en rasp van een halve citroen toe, plus 200 ml slagroom en een half bosje basilicum en breng nog even aan de kook. Voorzichtig met de slagroom! Roer eerst wat soep door de slagroom om die op temperatuur te brengen en doe dan pas de slagroom in de soep. Anders kan het gaan schiften. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender/keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Stoom de rest van de tuinbonen in 7-10 minuten gaar. Dop de bonen eventueel dubbel (schilletjes eraf halen) en schep ze door de pancetta. Schep het mengsel van bonen en pancetta als garnering op de soep met wat extra basilicum en dan is dit het resultaat:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten