De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


woensdag 8 april 2015

Verde tinto

Een paar weken terug heb ik besloten mijn aandacht volledig te richten op Portugal en dan is het mooi als er direct iets bijzonders voorbijkomt: een rode wijn uit de Portugese wijnregio Vinho Verde. Dat moet dan geproefd worden en blijkt een beleving.

Het begint al bij de opening. Zoals je ziet heeft de fles een vrij ongewone afsluiting die, zoals het ijzerdraadje bij de Champagnefles, de kurk tegenhoudt. Het is een soort beugel die op een ouderwetse weckpot zit. Even de waslaag eraf halen met een mesje en dan de beugel er zijdelings afschuiven. Het proeven is een spannend ritje door mijn smaakherinneringen.  Bij het inschenken zie ik de bruisende rode wijn en ga ik 25 jaar terug in m'n brein en ben ik plots bij de vertrouwde pizzeria en krijg ik mijn (dan) favoriete Lambrusco ingeschonken. Bij het nemen van een slok wordt ik teruggetrokken naar een Zuid-Afrikaanse wijngaard waar ik een verfrissende vonkelwijn drink van sauvignon blanc druiven die smaakt naar onrijpe appeltjes uit eigen moestuin.

Verde betekent jong en groen en zo smaakt 'ie ook. Groen is het goede woord voor deze rode wijn en volgt de noord-Portugese smaaktraditie van pittige zuren. Gaaf als een wijn je zo kan verrassen met zijn eigenzinnige puurheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten