Doorgaan naar hoofdcontent

Verde tinto

Een paar weken terug heb ik besloten mijn aandacht volledig te richten op Portugal en dan is het mooi als er direct iets bijzonders voorbijkomt: een rode wijn uit de Portugese wijnregio Vinho Verde. Dat moet dan geproefd worden en blijkt een beleving.

Het begint al bij de opening. Zoals je ziet heeft de fles een vrij ongewone afsluiting die, zoals het ijzerdraadje bij de Champagnefles, de kurk tegenhoudt. Het is een soort beugel die op een ouderwetse weckpot zit. Even de waslaag eraf halen met een mesje en dan de beugel er zijdelings afschuiven. Het proeven is een spannend ritje door mijn smaakherinneringen.  Bij het inschenken zie ik de bruisende rode wijn en ga ik 25 jaar terug in m'n brein en ben ik plots bij de vertrouwde pizzeria en krijg ik mijn (dan) favoriete Lambrusco ingeschonken. Bij het nemen van een slok wordt ik teruggetrokken naar een Zuid-Afrikaanse wijngaard waar ik een verfrissende vonkelwijn drink van sauvignon blanc druiven die smaakt naar onrijpe appeltjes uit eigen moestuin.

Verde betekent jong en groen en zo smaakt 'ie ook. Groen is het goede woord voor deze rode wijn en volgt de noord-Portugese smaaktraditie van pittige zuren. Gaaf als een wijn je zo kan verrassen met zijn eigenzinnige puurheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.