Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn zomeruitdaging

Dit jaar staat bij mij in het teken van Portugal. In januari maakte ik de keuze me te gaan verdiepen in Portugese wijnen die me tot nu toe trouwens enorm verrassen in diversiteit en kwaliteit. Een maand later ben ik begonnen met het schrijven van een (e)book over Port. En deze zomer, heb ik besloten, ga ik de Portugese keuken in. Mijn zomeruitdaging is om elke week een Portugees recept te testen en te delen en natuurlijk komt daar steeds een wijn-spijstip bij!

De Toucinho do Céu die ik op de blog Saudades de Portugal vond, staat op mijn verlanglijstje en ik heb de recepten van Tessa Kiros uit 'Piri Piri & sardientjes' alvast ter beschikking.

Voordat de zomer begint moet ik wel op zoek naar piri piri kruiden, bacalhau (gezouten kabeljauw) en chouriço (de Portugese variant van chorizo) want die worden in veel Portugese gerechten verwerkt. Ik heb er alvast zin in. Nu nog de zomer...

Reacties

  1. Hé, wat leuk! We willen je het natuurlijk niet te moeilijk maken, maar elke vrijdag hebben we een nieuw Portugees recept. :-)
    Nog steeds op zoek naar typische portugese kookspullen? Laat maar weten als we kunnen helpen (adresjes/tips/webshops, etc)! Geniet van de lekkere wijnen en vergeet vooral de vinho verde niet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi! Ik ben geabonneerd op jullie blog, dus die zie ik dan wel langskomen. Portugees servies, waar koop je dat in de buurt van Delft? Of online? Groeten!

      Verwijderen
  2. Geef ons even een seintje als je een lekkere wijn bij een van onze recepten hebt gevonden, dan linken we het recept naar jouw wijnadvies! Wat voor een soort servies zoek je precies? Iets specifieks of gewoon leuke bordjes?
    Groetjes,
    Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schoteltjes/bordjes/schaaltjes. Dat maakt een foto over het gerecht toch meer Portugees.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is zeker waar! Voor Portugese kokbenodigdheden kun je trouwens terecht in Den Haag, bij 'A Pipa' (chourico, bacalhau, piri-piri, etc.
    Kijk voor leuke bordjes bijvoorbeeld eens hier: http://www.deportugees-webshop.nl
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Inmiddels heb ik Portugese schaaltjes geshopt bij deportugees-webshop, dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.