De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

dinsdag 7 juli 2015

Portugese bladerdeegtaartjes

Veel lekkerder dan de beroemde pasteis de nata, vind ik zelf. En mijn man en zoon zijn er ook dol op. Pasteis de nata (Portugese bladerdeegroomtaartjes) zijn vaak nogal machtig. De bladerdeegtaartjes van dit recept zijn zonder room en mèt amandelrasp en witte bonen. Gek genoeg maken die witte bonen de taartjes lichter van smaak en hup: je hebt weer een paar gram groente binnen... Het recept heb ik van de website van Saudades de Portugal en heb het aangepast zodat het precies genoeg is om mijn bakblik met 12 muffinvormpjes te vullen.

Het vergt wel wat voorbereiding de dag ervoor, maar vrij weinig moeite. Het lekkerste is namelijk om de witte bonen zelf te weken en te koken. Dus eerst 25 gram gedroogde witte bonen 8 uur vooraf weken en dan 1 tot 2 uur koken om ze daarna te pureren.

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Meng in een pannetje 125 gram suiker en 1/2 deciliter water en breng het rustig aan de kook. Haal het na 3 minuten koken van het vuur en doe de bonenpuree en 30 gram geraspte amandelen erbij. Roer goed door en zet het nog even terug op het vuur om weer te verwarmen en laat het dan afkoelen. Klop ondertussen 3 eidooiers luchtig en meng ze met de rest van de vulling.

Rol het bladerdeeg uit (ik gebruik graag die van tante Fanny uit het koelvak) en steek hier rondjes uit die een muffinvorm kunnen vullen. Vet de vormpjes in en doe de rondjes deeg erin. Vul ze met het mengsel. Er moet een klein randje vrijblijven (niet helemaal vol) en kwast de randjes eventueel in met eiwit voor wat glans. Bak de taartjes in ca. 25 minuten gaar. Af laten koelen, eruit halen en bestrooien met poedersuiker en kaneel.

Vrijdag ga ik ze maken voor een thuisproeverij, ik heb er nu al zin in!


2 opmerkingen:

  1. Leuk dat ze in de smaak vielen! De meeste mensen vinden ze lekker zolang ze maar niet weten dat er bonen in zitten :-)

    BeantwoordenVerwijderen