Doorgaan naar hoofdcontent

Portugese tomatenrijst

Mijn zomeruitdaging bevalt goed! Elke keer als ik een recept test uit de Portugese keuken, dan is het simpel maar doeltreffend en dus erg lekker. Daar is deze tomatenrijst een goed voorbeeld van. Wat me erg aanstaat aan dit gerecht is dat ik direct al veel varianten kan bedenken die vast ook erg lekker zijn. Ergens doet het denken aan risotto, maar het vergt wat minder aandacht waardoor je het op je gemak kunt maken. Het is lekker bij vis, gamba's, gebraden kip, gepaneerd vlees of een groene salade.
Het recept van  Tessa Kiros begint met het fruiten van ui en paprika en omdat dat nou net ingrediënten zijn die mijn mannen niet blieven heb ik die weggelaten. Dat maakt het recept makkelijker en nog steeds heel lekker.
Mijn recept voor 2-4 personen als bijgerecht:
3 tomaten (200gr) in stukjes met een flinke gehakte knoflookteen in de hapjespan tot het lekker gaat ruiken. Voeg dan een eetlepel gehakte peterselie, een laurierblad, een theelepel paprikapoeder, 15 gram boter, een theelepel grof zeezout en wat peper toe. Laat dit 5 minuten pruttelen. Voeg 200-250 gram rijst toe (ik gebruikte risottorijst) en meng het goed. Doe er 500ml water bij en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe voor een gelijkmatige garing. Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten rusten. In die tijd kun je heel mindful een visje bakken, want het bijgerecht hoeft geen aandacht meer.
Van dit soort dingen maak ik expres een beetje teveel. Dan heb ik de volgende (thuiswerk)dag een lekkere lunch. Zo at ik gister de tomatenrijst bij een schnitzel en vandaag deed ik de rijst in de koekenpan met een vers tomaatje en verse salie erdoor: heerlijk fris!

Welke wijn past hier nu bij? Wij hadden een Riesling grand cru van Domaine Haegi in de koeling: prima match! Die kwam trouwens niet uit de winkel, maar is een wijn die we zelf hebben meegenomen uit de Elzas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.